BalkansPress

Dobro došli!

Ko najbolje zarađuje u dijaspori i ko ima najviše novca vidi se svakog leta, kad vredni radnici dođu u svoj rodni kraj na odmor. A ko će najlepše poneti sve bogatstvo iz kuće nego žene. Po starom muslimanskom običaju, novac pretočen u zlato muževi, očevi stavljaju oko vrata ženama i kćerkama.

Jedna od ovakvih "zlatnih parada" održava se svakog drugog avgusta u selu Brćak, na Pešterskoj visoravni, gde se okupi na hiljade ljudi što iz okolnih sela, ali i iz svih krajeva sveta.

 

Zlatna odora

- Živimo u inostranstvu oko 20 godina, tamo radimo i zarađujemo, ali najviše nas raduje da dođemo u našu Sjenicu i provodimo vreme sa starim prijateljima i obilazimo upravo ovakve skupove - kaže Rasim Hadžibulić, koji je na vašar stigao sa suprugom Šefikom, koja blista upravo u zlatnoj odori.

*foto: Tanjug

Desetine hiljade evra potrebno izdvojiti za ovaj nakit

Jedan deo zarađenog novca on je uložio i u Šefiku, jer je za zlato oko njenog vrata izdvojeno više destina hiljada evra.

- Prvo se kupi jedan dukat, koji se kasnije ulepšava, nadograđuje i hekla i na kraju dobijemo odoru sa kojom se ponosimo ovde u selu - ispričao je ponosno Rasim.

*foto: Tanjug

PROČITAJTE: Najbolji restoran na svetu vodi Srbin Ljuba, izbeglica iz Sarajeva: Ronaldo jede šta mu stavim na sto, nema izvoljevanja

 

Bogatstvo oko vrata

Lepota i vrednost ovih muslimanskih žena nesporna je i bez zlata, ali ipak sve izgleda i zvuči drugačije kad im se oko vrata stavi čitavo bogatstvo.

*foto: Tanjug

Ne zna se šta je lepše - žene ili njihovi uresi

Edo Aljević iz Novog Pazara ponosan je na prelepe žene iz svoje porodice, ali i na njihov fascinantan nakit, koji je obezbeđen njegovim radom.

- Neka ostane tajna koliko je koštalo, ali ima tu samo na mojoj ženi vrednosti za jedan lep stan - kroz osmeh je rekao Edo.

*foto: Tanjug

PROČITAJTE: Otac mu je Stakleni, brat TROSTRUKI UBICA, a on se po Beogradu vozi sa ZNAČKOM policijskog sindikata i blinkerima

 

Ne štedi se ni na muzici

Na Pešterskoj visoravni dobro zarade i muzičari, jer bakšiš je dat kako bi se pozdravile žene iz porodice, tako da što više – to bolje.

*foto: Tanjug

*foto: Tanjug

PROČITAJTE: Nedeljni horoskop od 9. do 15. decembra: LAVA zbunjuje voljena osoba, veza STRELCA zapala u kolotečinu

Jedno veselje povod je za drugo

Neudate devojke i neoženjeni momci se upravo na ovakvim vašarima upoznaju i zbližavaju, pa su svadbe sledeće veselje na kojima se okupljaju.

Scroll to top