Ko najbolje zarađuje u dijaspori i ko ima najviše novca vidi se svakog leta, kad vredni radnici dođu u svoj rodni kraj na odmor. A ko će najlepše poneti sve bogatstvo iz kuće nego žene. Po starom muslimanskom običaju, novac pretočen u zlato muževi, očevi stavljaju oko vrata ženama i kćerkama.

Jedna od ovakvih "zlatnih parada" održava se svakog drugog avgusta u selu Brćak, na Pešterskoj visoravni, gde se okupi na hiljade ljudi što iz okolnih sela, ali i iz svih krajeva sveta.

 

Zlatna odora

- Živimo u inostranstvu oko 20 godina, tamo radimo i zarađujemo, ali najviše nas raduje da dođemo u našu Sjenicu i provodimo vreme sa starim prijateljima i obilazimo upravo ovakve skupove - kaže Rasim Hadžibulić, koji je na vašar stigao sa suprugom Šefikom, koja blista upravo u zlatnoj odori.

*foto: Tanjug

Desetine hiljade evra potrebno izdvojiti za ovaj nakit

Jedan deo zarađenog novca on je uložio i u Šefiku, jer je za zlato oko njenog vrata izdvojeno više destina hiljada evra.

PROČITAJTE: IZ MINISTARSTVA KULTURE PORUČUJU: “Rijaliti programi ZAGLUPLJUJU javnost, ali nismo NADLEŽNI”

- Prvo se kupi jedan dukat, koji se kasnije ulepšava, nadograđuje i hekla i na kraju dobijemo odoru sa kojom se ponosimo ovde u selu - ispričao je ponosno Rasim.

*foto: Tanjug

PROČITAJTE: HOROSKOP PO CIGANSKIM KARTAMA ZA AVGUST 2018: Ovan ulazi u vezu sa osobom iz prošlosti, Škorpija troši previše...

 

Bogatstvo oko vrata

Lepota i vrednost ovih muslimanskih žena nesporna je i bez zlata, ali ipak sve izgleda i zvuči drugačije kad im se oko vrata stavi čitavo bogatstvo.

*foto: Tanjug

Ne zna se šta je lepše - žene ili njihovi uresi

Edo Aljević iz Novog Pazara ponosan je na prelepe žene iz svoje porodice, ali i na njihov fascinantan nakit, koji je obezbeđen njegovim radom.

- Neka ostane tajna koliko je koštalo, ali ima tu samo na mojoj ženi vrednosti za jedan lep stan - kroz osmeh je rekao Edo.

*foto: Tanjug

PROČITAJTE: Baka Mara (99) puca od zdravlja: "Da radim OVO što vi svaki dan radite, davno bih bila pod zemljom!" Sigurna da će živeti bar još 10 godina

 

Ne štedi se ni na muzici

Na Pešterskoj visoravni dobro zarade i muzičari, jer bakšiš je dat kako bi se pozdravile žene iz porodice, tako da što više – to bolje.

*foto: Tanjug

*foto: Tanjug

PROČITAJTE: VELIKI HOROSKOP ZA AVGUST 2018.

 

Jedno veselje povod je za drugo

Neudate devojke i neoženjeni momci se upravo na ovakvim vašarima upoznaju i zbližavaju, pa su svadbe sledeće veselje na kojima se okupljaju.

(BalkansPress / blic.rs)

Scroll to top