BalkansPress

Dobro došli!

Kada se pomene boemski duh Beograda, opuštena atmosfera, domaća vina, rakije, hrana, uvek su tu i neke kafane u kojima se sve to mora doživeti i probati. Bar je tako nekada bilo.

Kafane su zaista bile jedno od obeležja Beograda, a tome svedoči podatak da ih je do Drugog svetskog rata, u različitim dokumentima, zabeleženo oko hiljadu.

 

U kafanama ste u to vreme mogli da zateknete stare i mlade, muškarce i žene i to u odličnom raspoloženju. Na njihovim licima niste mogli da vidite brigu i strah, već spokoj.

Kafana Rudničanin

*Kafana Rudničanin foto: Printscreen Facebook / Naš Beograd

To su bila mesta koja su nastala na elementima orijentalne kulture, gde su se muškarci predavali osećanjima, opuštali, razmatrali važna pitanja i donosili odluke, primala su širu publiku kada su se u njima održavale pozorišne predstave, modne revije, zasedali odbori političkih partija, prikazivani filmovi…

PROČITAJTE: Poznati izraelski geopolitičar otkriva: Postojao je JEDAN razlog za razbijanje Jugoslavije!

Kafana Rudničanin

*Kafana Rudničanin foto: Printscreen Facebook / Naš Beograd

Kafane su bile poznate po kariranim stolnjacima, jednostavnom enterijeru, a one koje su nudile hranu i po izvanrednim starim srpskim jelima i roštilju. U kafane se zatim odlazilo i porodično, otvarale su se za čitav Beograd, i postepeno menjale oblik.

 

Postajale su kafane-restorani, kafane-barovi, kafane-kafeterije. Sada su ih zamenili klubovi i barovi, a i one koje su opstale nisu zadržale prvobitni izgled, a ni "šmek".

PROČITAJTE: Trojica Nišlija su pokrenuli firmu iz stana, a sada su je prodali za 165 MILIONA EVRA, što je skuplje od tržnog centra u Beogradu

Kafana Rudničanin

*Kafana Rudničanin foto: Printscreen Facebook / Naš Beograd

Pogledajte kakva je atmosfera vladala u kafani "Rudničanin" na Slaviji davne 1932. godine i sve će vam biti jasno.

PROČITAJTE: Pogledate kako čuveni Robert De Niro igra “Moravac” u Srbiji! (FOTO)

Nalazila se na uglu ulica Kralja Milana i Beogradske. Srušena je pred Drugi svetski rat kada je industrijalac i trgovac Vlada Mitić želeo da na tom mestu podigne veliku robnu kuću. Tako je nastala Mitićeva rupa.

(BalkansPress / espreso.rs)

Scroll to top