Nema mnogo ni rečica i potoka, a kamoli jezera u Srbiji koja nije zaprljala ljudska ruka... Nema mnogo čiste, "friške" vode, u kojoj možete da se ogledate dok se oko vas širi miris prirode, kojom možete da se umijete ili da se bez bojazni u njoj okupate.

 

Takvo jedno čudo nalazi se u jugositočnoj Srbiji, daleko od civilizacije. To je Zavojsko jezero.

*Foto: Telegraf

Premda je reč o veštačkom jezeru, napravljenom 1963. godine, iz čije akumulacije se stvara električna energija, to je neverovatan primer u kojem čovek koristi blagodeti prirode, a da je istovremeno ne kontaminira svojim prljavim fabrikama i rekama fekalija...

PROČITAJTE: Ovo je zvanično najbolji grad za život na svetu: Na 6 sati od Beograda, jeftin prevoz, najniža stopa kriminala, prelepa priroda!

*Foto: Telegraf

Okolo su smeštena opustela sela, a turisti su mahom Piroćanci i oni istinski zaljubljenici u prirodu. Dolaze čak i iz susedne Bugarske...

*Foto: Telegraf

PROČITAJTE: Sada i zvanično: Najčistija zemlja na svetu nalazi se, verovali ili ne, tu u našem komšiluku!

 

Pod vrhovima Stare planine, ova akumulacija čiste,  pitke vode, pravi je dragulj Srbije. Kupanje nije dozvoljeno, jer su obale jezera strme, ali uvek se nađe poneki kupač koji ne može da odoli osveženju.

*Foto: Telegraf

Jezero je veliko - u najširem delu ima čak 500 metara, doboko je do 90 metara, a dugačko čak 12 kilometara. Glavna rečica koja se u njega uliva je Visočica.

PROČITAJTE: SNIMAK OD KOJEG ĆETE IZGUBITI DAH: 2 minuta i 50 sekundi koji dokazuju da je SRBIJA NAJLEPŠA NA SVETU (VIDEO)

*Foto: Telegraf

Možda nije blizu Beograda, ali za nekoliko sati vožnje ipak se možete naći u ovom raju, daleko od gradova, buke, vreve, mobilnih telefona, sirena, aviona...

(BalkansPress / telegraf.rs)

Scroll to top