BalkansPress

Dobro došli!

Ako još uvek ne verujete da je Srbija zaista prelepa zemlja, onda ste definitivno posećivali pogrešna mesta.

Prirodna bogatstva naše zemlje oduševljavaj i Srbe i strance – a i vas će sigurno ostavit bez daha ovim fantastičnim fotografijama. Iako deluju kao da su nastale u nekim dalekim, znatno uređenijim zemljama – zapravo su najbolji dokaz da je Srbija prelepa.

 

Lazarev kanjon

Lazarev kanjon se nalazi u istočnoj Srbiji, i nastao je usecanjem Lazareve reke, desne pritoke Zlotske reke. Važi za jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Dugačak je 4,5 km, dubok od 350 do 500 m, a najmanja širina iznosi 4 m. Ono što je karakteristično za ovaj kanjoj jeste prisutstvo 52 reliktne biljne vrste, ali i fantastičan pogled koji „puca“ sa vrha, baš nalik na one slike iz poznatih svetskih kanjona. Smešten je na 10 kilometara od Bora.

Vodopad Prskalo

Do ovog vodopada, smeštenog na južnom Kučaju, prilično je teško doći, jer je put koji vodi do njega u periodu najveće aktivnosti vodopada prilično neprohodan. Vodopad Prskalo je jedan od najzanimljivijih u Srbiji, a morate priznati da prizor zaista oduzima dah.

Kućica u Sremu

Ova usamljena kućica usred izorane njive pravi je odmor za oči, a fotografije je nastala negde u Sremu. Nije ni bitno gde tačno, jer ovo i nije tako redak prizor – bitno je samo da umete da uočite lepotu, i da ste spremni da je potražite.

 

Spektakularni Uvac

Ako vas ništa drugo ne zaintigira, onda će to reka Uvac svakako uraditi. Kao da se radi o slivu reke Amazon, a ne o mestu u Srbiji, ova reka pravi tako fantastičan prizor svojim vijugavim tokom da je prava šteta proči pored nje, a ne zastati i pogledati je. Reka protiče između Zlatibora i Zlatara, a ceo ovaj predeo je prirodni rezervat.

Krupajsko vrelo

Za ovo vrelo možda nikada niste ni čuli, a sigurno je jedno od najlepših mesta u našoj zemlji. Vrelo je smešteno u ataru sela Milanovca, udaljenom od Žagubice oko 35 km. Karakteriše ga nestvarno plava voda, kao i strme stene kojima je okruženo.

 

Vodopad Vrelo

„Reka godina“, kako ponekad nazivaju reku Vrelo jer je duga 365 metara, prolazi proz Perućac, i upravo tu se nalazi ovaj bajkoviti vodopad, koji podseća na prizore koje inače viđate samo u brošurama za putovanja. A iznad samog vodopada izgrađena je terasa restorana, i to mora da je najbolja terasa svih vremena.

Zlatar

Deluej kao neko fensi mesto na kom se snimaju filmovi, zar ne? A zapravo je u pitanju naš zeleni Zlatar, smešten između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Pa kako i da ne bude spektakularan?

Scroll to top