BalkansPress

Dobro došli!

Svetlost dana je ugledao izveštaj koji nosi naziv “Sudskomedicinska i sudskobalistička ekspertiza KI. br.02/03”. koji je navodno sačinjen po nalogu Borisa Tadića. Izveštaj je zaveden kao državna tajna, a u njemu se dovodi u sumnju pravac iz koga je došao metak i njegov kalibar iz zvanične verzije…

- "Smrt je nasilna i nastupila je usled razorenja srca, pluća, jetre, želuca i slezine dejstvom ispaljenog projektila iz ručnog vatrenog oružja i sledstvenog krvarenja.” Ovo je medicinsko objašnjenje ubistva Zorana Đinđića.

Većina izveštaja patologa o ubistvima počinje ovom ili sličnom rečenicom. Ali ovo nije tek neko ubistvo. Ovo je bilo ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije. Mnogi će reći da je tim ubistvom prekinut put Srbije ka normalnom i razvijenom evropskom društvu.

 

To nije daleko od istine. Teško da je neki slučaj izazvao toliko pažnje i kontroverzi kao slučaj ubistva Zorana Đinđića. Mnogo je teorija bilo o ovom zločinu. Jedna je bila zvanična i ona je pretočena u sudsku presudu.

Nezvaničnih je bilo mnogo više. Od onih koji su imali kakvog takvog utemeljenja u nauci, činjenicama i zdravom razumu do onih koje manje ili više nisu. Srpsko javno mnjenje, koje je na civilizacijskoj lestvici evoluiralo od “da komšiji crkne krava do nek crkne komšija”, veoma je lako prihvatilo razne teorije zavere.

*Foto: Informer

Činilo se što je neverovatnija teorija bila, lakše je prihvatana. Od ledenog metka koji se topi u telu, preko raznih vrsta pušaka, kalibara ubica koji su stigli od Zanzibara do Hrvatske i Amerike, Albanije…. Stručna javnost ih je uglavnom shvatala i objašnjavala kao nemušte pokušaje odbrane okrivljenih da skrenu temu i nekako odvrate fokus sa njihov branjenika. I to je uglavnom bilo tačno.

 

Kažu da je drvo najlakše sakriti u šumi. Tako je u moru ovih naučnofantastičnih performansa srpska javnost prošle nedelje saznala za još jednu ekspertizu koju je, prema tvrdnjama dnevnog lista Srpski telegraf, sačinila nezavisna državna komisija čije je formiranje naložio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

*Foto: Tanjug

Njen nalaz navodno se razlikovao od nalaza zvanične verzije, koju su na osnovu prikupljenih dokaza u velikoj meri izradili pokojni Dušan Dunjić i Milan Kunjadić, uz dodatnu ekspertizu Instituta u Vizbadenu. S druge strane, Ekspres je došao u posed jednog izveštaja koji nosi naziv “Sudskomedicinska i sudskobalistička ekspertiza KI. br.02/03”.

Izveštaj je navodno sačinjen po nalogu tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, a zadatak je dobila komisija koju su činili i neki eksperti prethodno angažovani u sličnim komisijama, formiranim na zahtev državnog vrha. Izveštaj je zaveden kao državna tajna, a njegovo postojanje potvrdio nam je i jedan od ljudi uključenih u proces njegovog nastajanja.

Pokušali smo da dođemo i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, sada lidera SDS-a, ali on nije odgovarao na naše pozive, a ni na poruke, ako je upoznat sa sadržajem pitanja…

(BalkansPress / Express.net)

Scroll to top