BalkansPress

Dobro došli!

Švajcarska nacionalna banka (SNB) uzrokovala je cunami nezadovoljstva i straha kroz finansijsko tržište 15. januara ove godine kada je najavila da se švajcarski franak više neće korigovati prema evru.

Panični šok je porastao još više kada su objavili da, ne samo što će nastaviti sa praksom NIRP (Politika negativne kamatne stope), već će zapravo krasti više novca od štediša spuštanjem negativne kamatne stope sa -0,25 na -0,75. To tačno znači da ćete, ako ste imali 100.000 dolara u SNB dan pre, sutradan izgubiti 750 dolara!

Od 2008. godine, ceo finansijski svet se okrenuo naglavačke. Krajem 2011. godine, Švajcarska je odlučila da podešava valutu u odnosu na evro, poklanjajući svoju nacionalnu valutu za dužničke i eksperimentalne odluke EU.

Uzmite u obzir da Engleska, odnosno Banka Engleske, nije u Evropskoj uniji i da ne podešava svoju nacionalnu valutu u odnosu na evro. Jasno vam je da je Švajcarska u stvari pokradena!

Kada su Švajcarci počeli da podešavaju franak u odnosu na evro, oni su, zapravo, prodali svoj suverenitet Evropskoj uniji. Oko 22% ljudi je želelo svoj suverenost nazad i zato su 30. novembra 2014. godine glasali da žele svoje zlato i naciju nazad.

Međutim, većinski ostatak od 78% je rekao da je savršeno zadovoljan  dužničkim ropstvom Centralnoj evropskoj banci. Čak i predsednik, Tomas Džordan, bio je protiv povraćaja zlata, što je upravo suprotno potezu koji je sada napravio. Zašto bi prvo glasao protiv povraćaja zlata, a onda zaokrenuo svoj postupak u suprotnom pravcu?

Finansijski ekspert Kreg Hemke je objasnio kakvi se sve zapleti ovde dešavaju, zašto on smatra da su se desili i kakve će biti posledice.

Koju ulogu i kakav učinak će Šangajska organizacija za saradnju imati u promenama koje slede? Da li je Zapad uopšte svestan ekonomskog cunamija koji ide u njegovom pravcu?

(Izvor: businessweek.com | Prevela: Žana Stojković)

 

Scroll to top