BalkansPress

Dobro došli!

Nemački vojni policajac posle 12 godina otkrio strogo čuvanu tajnu na Kosmetu. Amerikanci hapsili bez kriterijuma, pa čak i starce. Logor kao onaj u Gvantanamu.

Svojom knjigom „Soldat – kao vojni policajac na Kosovu“, nemački vojni policajac Hans Ragnic uznemirio je javnost i političare u Nemačkoj i EU.

Ragnic je, naime, u knjizi otkrio dvanaest godina dugo čuvanu američčku i nemačku tajnu o specijalnom zatvoru CIA za Srbe i Albance na Kosmetu.

- U selu Dubrava napravljen je logor za zarobljenike. Američki vojnici, koji su primenjivali sopstvenu politiku hapšenja, su zarobljene Srbe i Albance dopremali helikopterima u logor u selu Dubrava.

 

 

 

Kao čuvare obučili su Nemce, Grke i Italijane. U selu Dubrava, u tadašnjem italijanskom sektoru, 22 pripadnika vojne policije Bundesvera bili su stacionirani kao čuvari u improvizovanom logoru, koji je bio utemeljen na sumnjivim pravnim osnovama.

Bila je to prva misija nemačkih vojnika u zarobljeničkom logoru pod ekstremnim uslovima posle Drugog svetskog rata. Najgore je što su hapsili na osnovu labavih kriterijuma, koji nisu u skladu sa međunarodnim normama – piše Hans Ragnic.

Krajem maja 2001. godine u tom logoru Amerikanci su doveli 64 zarobljenika, koji su obučeni u narandžaste kombinezone, kakve imaju zatvorenici i osuđenici u zatvorima CIA u Poljskoj i u logoru Gvantanamo.

Za gradnju i funkcionisanje logora u Dubravi bio je odgovoran Kfor, a vodio ga je jedan britanski oficir. Pored starog zatvorskog kompleksa, koji je pre toga pripadao Srbima, pripadnici Kfora su podigli improvizovani logor sa desetak velikih šatora.

Ragnic svedoči da su Amerikanci nadgledali gradnju logora i obučavali tamničare. Sa specijalno napravljene male drvene kule nadgledali su ih Britanci sa oružjem.

Čitava oblast je bila osigurana sa tri metra visokom bodljikavom žicom, oko koje su se kretale patrole sa psima.

Skrivana istinaBela kuća i CIA su deceniju skrivale informaciju o tajnom logoru u selu Dubrava.„Štern“ danas otkriva da su nemačko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova bili upoznati sa uputstvima po kojima je delovao Kfor i američki kontingent, ali pune informacije o događajima u logoru Dubrava nisu dospele do zvaničnog Berlina. Uvid u čitavu situaciju navodno nije imao ni sam Bundestag.

Nemački nedeljnik „Štern“ je rekonstruisao Ragnicov prikaz događaja u Dubravi i utvrdio da je logor za Srbe i Albance postojao u selu Dubrava, u okviru nekadašnjeg državnog zatvora Srbije. Među zatvorenicima je bilo civila, starijih muškaraca, koji nisu dobili ni dokument o razlozima hapšenja. Većina zatvorenika iz Dubrave, prema svedočenju Hansa Ragnica njih oko 50, su helikopterima 3. juna 2001. godine premešteni u američki zatvor u bazi „bondstil“.

Pisac knjige o tajnom logoru Hans Ragnic navodi da je u ovom zatvoru bila ugrožena i sigurnost nemačkih vojnika u Dubravi.

- Oni su se svakodnevno licem u lice susretali sa zatvorenicima, ali nisu smeli da nose oružje, da ono ne bi palo u njihove ruke. Nemački vojnici su sve vreme strahovali da ne završe kao taoci u slučaju pokušaja bekstva ili pobune zatvorenika. Da je do toga došlo, izveštaji bi se pojavili u štampi već tada, što bi bio skandal, ne samo za političare, nego i za Bundesver – navodi autor.

U Ministarstvu odbrane Nemačke se danas pravdaju time da tada, dve godine posle dolaska stranih trupa na Kosmet, nije postojao čvrst pravni sistem za postupanje sa zatvorenicima i o tome kome bi trebalo da budu predati.

(Marko Lopušina)

 

 

Scroll to top