Bliži se doba programiranog biološkog oružja, a naučnici upozoravaju da bi ona mogla biti jednako smrtonosna, ako ne i smrtonosnija od nuklearnog oružja.

U tim oružjima koristi se nešto što se naziva sintetička biologija, koja sliči genetskom inženjeringu, ali na steroidima. U osnovi, reč je o reprogramiranju gena da obavljaju tačno određenu funkciju.

Ali, panel akademskih stručnjaka na konferenciji New America Future of War, upozorava kako bi ta oružja mogla da budu jednako velik problem kao što je to dosad bilo i još uvek jeste, nuklearno oružje.

- Biološki bazirani sukobi budućnosti bili bi suludi poređenja radi: Uništiću ti proizvodnju hrane, uništit ću ti izvore vode, ukloniću ti mogućnost razmnožavanja, ukoniću mogućnost loze tvojih gena da se šire", samo su neki od primera koje je naveo Majkl Krov, dekan američkog državnog Instituta Arizona.

On je upozorio da se mora ozbiljno sesti za sto i dobro razmisliti o tim stvarima, pre nego što izgubimo sve konce u rukama.

U SAD agencija za napredna istraživanja u obrambenoj tehnologiji, DARPA, već godinama istražuje mogućnost upotrebe sintetičke biologije u ratne svrhe te je 2014. godine u tom smeru osnovan i biro za biološke tehnologije unutar te agencije.

Njihovo istraživanje dosad naprosto je zastrašujuće. Godine 2011. DARPA je počela da ulaže velika sredstva u projekt naziva BioDesign. Njegov cilj je bio da proizvede sintetički organizam, koji može večno da živi, ili da ga se po potrebi može ubiti takozvanim kolekularnim prekidačem. Takvi bi organizmi, kako je to DARPA navela, "proizvodili zacrtan biološki učinak", što drugim rečima znači -  radili bi šta god njegovi tvorci i oni koji ga kontrolišu, požele.

(Izvor: Kurir.rs)

 

Scroll to top