BalkansPress

Dobro došli!

Knjiga šokantnoga naslova “Smrtonosni lijekovi i organizirani kriminal” (Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare), djelo je to direktora Nordijskoga Cochrane centra i jednog od začetnika Cochrane kolaboracije Petera C. Gotzschea, danskoga profesora i specijalista interne medicine koji ima i diplomu iz biologije i kemije.

PROČITAJTE: AUSTROUGARSKA JE IZMISLILA ALBANCE, DA SPREČE SRBIJU I RUSIJU DA IZAĐU NA JADRAN! Šokantna tvrdnja hrvatskog istoričara!

 

O njegovom znanstvenom ugledu u svijetu sami za sebe govore neki bibliometrijski pokazatelji: ima preko 450 radova indeksiranih u Scopusu, a oko 200 u WoS-u, objavio je preko 50 radova u „velikoj petorci“ (BMJ, Lancet, JAMA, Annals of Internal Medicine, New England Journal of Medicine) te prikupio oko 13 000 citata u WoS-u, a nevjerojatnih 17 500 u Scopusu. Pored toga, koautor je mnogih smjernica za objavljivanje studija i korektno izvješćivanje o provedenim istraživanjima, kao što su: CONSORT za randomizirana istraživanja (www.consort-statement.org), STROBE za opservacijske studije (www.strobestatement.org), PRISMA za sustavne preglede i meta-analize (www.prismastatement.org) te SPIRIT za protokole kliničkih istraživanja (www.spiritstatement.org). Urednik je u Cochrane Methodology Review Group.

Kako Gotzsche navodi u svojoj knjizi, nakon srčanih bolesti i karcinoma, lijekovi su treći po redu uzročnici smrti u Europi i SAD-u. Pacijenti vjeruju propisanim lijekovima jer vjeruju svojim liječnicima, a oni pak o lijekovima znaju uglavnom onoliko koliko im farmaceutska industrija odluči reći. Podaci o kliničkim istraživanjima koje većinom ona financira nedostupni su javnosti, a oni publicirani u znanstvenim časopisima prečesto su iskrivljeni ili dijelom lažni. Testiranje novih lijekova ne provodi se kako treba, regulacijske agencije ne obavljaju svoj posao pošteno i sapletene su brojnim sukobima interesa, političare je tako lako potkupiti, a zdrave i bolesne tako lako obmanuti.

 

Sustav je toliko korumpiran da ga autor uspoređuje s organiziranim kriminalom i traži radikalno rješenje koje jedino vidi u svojevrsnoj revoluciji. Poglavlja poput: Organised crime, the business model of big pharma; Very few patients benefit from the drugs they take; Merck, where the patients die first; Psychiatry, the drug industry’s paradise; Pushing children into suicide with happy pills; General system failure calls for a revolution, svjedoče o ljudskoj hrabrosti, beskompromisnosti i odlučnosti koju može imati samo izniman pojedinac koji je svoje poslanje znanstvenika i liječnika stavio u službu općeg dobra, gdje po naravi stvari i pripada. Koliko god zaključci navedeni u knjizi bili šokantni, a poneki dobrodušnom i naivnom čitatelju mogli izgledati i krajnje pretjerani i potpuno nevjerojatni, oni se temelje na brojnim dokazima potkrijepljenima stotinama referencija na koje se Gotzsche poziva, a koje su raspoređene iza svakog poglavlja. Knjiga se čita poput kakva uzbudljivog kriminalističkog romana u kojemu glavni junak donkihotskim žarom razotkriva i kreće u napad na vjetrenjače našega vremena.

Scroll to top