BalkansPress

Dobro došli!

Bil Gejts, jedan od najpoznatijih milijardera na svetu, opet je potvrdio da je nenadmašan vizionar – objavio je nedavno da je napravljen čip za kontracepciju na daljinsko upravljanje koji bi mogao trajati do 16 godina.

Ideja je nastala kada je Bil pre dve godine posetio Institut za tehnologiju u Masačusetsu – popularni MIT (eng. Massachusetts Institute of Tehnology), gde se konsultovao s profesorom Robertom Langerom o postojanju načina da se kontrola začeća kontroliše pomoću daljinskog upravljanja. To bi žene poštedelo neugodnosti odlaska u klinike na uklanjanje implatanta kontracepcije kada žele ostati trudne.

 

 

Langer je povezao Bilovu Fondaciju s preduzećem MikroČIPS (MicroCHIPS) u Masačusetsu koje ima licencu za proizvodnju čipova na daljinsko upravljanje. Otad je saradnja između te dve kompanije vrlo aktivna i zauzeta razvijanjem tehnologije koja bi svetlo dana mogla ugledati najranije 2018. godine, dok sigurnosni testovi počinju ove godine.

MIT tvrdi da bi implatant bio kodiran kako bi se zaštitila bežična razmjena podataka i održala sigurnost. Čip je veličine 20x20x7 mm, a zalihe hormona pohranjene su u 1,5 cm širok čip unutar uređaja. Taj mikročip će najmanje dve decenije imati potrebnu zalihu hormona koji se inače koriste u kontracepciji i otpuštaće 30 mikrograma dnevno. Dnevna doza koju bi mikročip ispuštao je pod kontrolom malog električnog punjača koji rastapa ultratanku ovojnicu oko hormona. Čip za kontrolu zaćeća može se ugraditi u debelo meso stražnjice, nadlakticu ili trbušnu šupljinu.

Kako funkcioniše mikročip za kontrolu zečeća? (Fotografija: Bill Gates Foundation)

*Kako funkcioniše mikročip za kontrolu zečeća? (Fotografija: Bill Gates Foundation)

S obzirom da ideja potiče od osobe koja je osmislila oralnu vakcinu za sterilizovanje štakora i vakcinu za komarce dobivenu genetičkim inženjeringom, te s obzirom da zbog same prirode čipa nije moguće dobiti pristanak svih pacijenata, primetne i neprimetne implikacije Gejtsovog novog načina kontrole začeća zapravo je zapanjujuće otkriće.

Što vi mislite o ovome? Trebamo li biti zabrinuti? Smatrate li da je ovakva tehnologija pozitivna inovacija? Smatrate li da su moguće neke druge namere iza proizvodnje ove tehnologije?

 

Ćirilizovano

Ne, poštovani, ne promovišemo eugeniku i „Bila“, kako mu tepa nesrećna Branimira Penić s hrvatskog sajta „Znanost“. Ovaj članak prenosimo iz drugog razloga.

Branimira Penić je ustvari, kako je umela, prevela članak britanskog „Telegrafa„, ali ga nije naznačila kao izvor, mnogo joj je ozbiljnije zvučalo CollectiveEvolution. Mi smo to donekle upristojili da bi ste izdržali i pročitali tekst do kraja, a da bi upozorili kako se ovakva propaganda – čistog zla kao što su vakcina i eugenika – kod nas radi profesionalnije i, samim tim, verovatno uspešnije. Uporedite tekst iz radionice hrvatskog podatnog novinarstva i – mesec dana ranije objavljen – rad srpske medijske agenture novog feudalnog poretka, B92:

Gejts radi na kontracepciji koja uzrokuje trajni sterilitet

Fondacija “Bil i Melinda Gejts” donirala je Univerzitetu u Oregonu pet miliona dolara za podršku razvoju nehirurške metode kontracepcije koja bi bila trajna i imala samo jednu dozu.

Fotografija: Beta / AP

Naučnici se nadaju da će uspeti da razviju bezbednu, efikasnu i dostupnu trajnu metodu kontracepcije, ili barem one čije bi dejstvo trajalo izuzetno dugo.

Ipak, potez fondacije, koja je prošle godine poklonila 6,7 miliona dolara kompaniji MicroCHIPS koja radi na stvaranju kontraceptivnog implantata na daljinsko upravljanje, naišao je na kritiku brojnih “pokreta za odbranu života”. Njihovi pripadnici smatraju da bi nova metoda u budućnosti mogla da omogući nekolicini ljudi da odlučuju ko će imati pravo na reprodukciju, a ko neće.

Ali doktor Džefri Džensen, vodeći istraživač, ne podržava tiu tezu. On kao primer navodi studiju u Ugandi koja je pokazala da 50 odsto stanovnica ne želi više da rađa, ali samo dva posto njih ima pristup trajnoj metodi kontracepcijske zaštite.

“Naš cilj vrlo je jednostavan: učiniti svaku trudnoću planiranom i pre svega željenom”, zaključio je Džensen.

 

(Izvor: Srbin.info)

Scroll to top