BalkansPress

Dobro došli!

Prihodi “Islamske države“ od krijumčarenje nafte dosežu iznos od najmanje 1,5 miliona dolara dnevno, što je jedan od najvažnijih izvora prihoda ove terorističke organizacije protiv koje se više od godinu dana navodno bori “međunarodna antiteroristička koalicija“ od 60 zemalja predvođena Sjedinjenim Državama, dok proteklih mesec dana protiv nje stvarnu kampanju vode rusko vazduhoplovstvo i sirijske kopnene snage potpomognute Hezbolahom i drugim savezničkim milicijama i jedinicama.

Da ISIL itekako ima koristi od prodaje ukradene nafte, to je poznato. Međutim, stručnjaci se pitaju ko ima koristi od saradnje s tom terorističkom grupom u kupovini tzv. “crnog zlata“.

Područje u blizini Palmire u središnjoj Siriji je strateški važno za “Islamsku državu“, budući da je na tom području jedno od najvećih naftnih polja u zemlji. Prodajom sirove nafte su teroristi uspeli zaraditi milione dolara.

Teroristička grupa je osvojila najmanje devet velikih naftnih polja u regiji.

„Islamska država je preuzela kontrolu nad većim delom naftne infrastrukture u Siriji. U Iraku ISIL takođe kontroliše značajan deo nafte, a teroristi od njene prodaje zarađuju najmanje dve milijarde dolara godišnje“, za ruski kanal Rusija 1 je izjavio predsednik ruskog Instituta za Bliski istok Jevgenij Satanovski.

 

 

Prema dokumentima koje je nedavno otkrio i objavio Fajnenšal Tajms, ugovori o kupovini se sklapaju na samom mestu proizvodnje, gde trgovci kupuju naftu za dalju preprodaju.

Predsednik Centra za strateške komunikacije, Dmitrij Abzalov, otkriva da je znatan deo ove nafte, preko 50%, sve do nedavno završavalo u rukama američkih kompanija. Zarađenim novcem, islamističke grupe kupuju vojnu opremu, minobacače i sve vrste potrebnog oružja.

„Nafta je jedna od ključnih komponenti snage terorista. Da se koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama stvarno htela rešiti terorista, na prvom mestu bi uništila njihovu naftnu infrastrukturu. Međutim, ona to ne čini. Zašto? Zato što oni služe interesima terorista Zapada, posebno Sjedinjenih Država. Stoga, ako Vašington teroriste liši glavnog izvora finansiranja, oni bi mu odbili poslušnost. S druge strane, njihova poslušnost omogućuje Vašingtonu da regiju drži u stanju stalne napetosti“, objasnio je direktor britanskog časopisa Politiks Frst, Markus Papadopoulos.

Nafta kojom se finansira „Islamska država“ je jedan od glavnih izvora prihoda, ali se na ilegalnu prodaju odavno gleda kao na „nužno zlo“.

U citiranoj detaljnoj istrazi Fajnenšal Tajmsa se navodi sve o dnevnoj zaradi od 1,5 miliona dolara, a prema izvorima iz Iraka i Vašingtona, ISIL tako zarađuje 40 do 50 miliona dolara mesečno.

Prosečna prodajna cena nafte, prema nekim procenama, iznosi 35 dolara po barelu. U nekim slučajevima, cena pada na 10 dolara.

Najviše nafte ISIL proizvede na teritoriji koju kontroliše u sirijskoj pokrajini Deir Ez-Zor. U proseku se dnevno u određenom području proizvede oko 34 do 40 000 barela.

Od početka vazdušnih udara američke koalicije protiv „Islamske države“ koji su počeli u avgustu 2014. godine, dakle pre više od godinu dana, navodi se da „satelitska izviđanja i lokalni obaveštajni izvori nimalo nisu pomogli u lociranju kanala kojima ISIL prodaje ukradenu naftu“.

Još više iznenađujuće što SAD nisu tražili od svojih saveznike, kao što je na primer Turska, da zaustave krijumčarenja nafte i blokiraju glavni izvor finansiranja ove terorističke organizacije.

Krajem oktobra ove godine su otkriveni neki detalji o krijumčarenju nafte i vrlo dobro uhodanoj poslovnoj saradnji terorista i kupaca.

U intervjuu za agenciju Sputnik, Džon Kiriakou, bivši oficir za antiterorizam američke Središnje obaveštajne agencije (CIA), koji je takođe služio kao viši istraživač Odbora američkog Senata za spoljne poslove, rekao je da većinu ukradene nafte militanti „Islamske države“ prodaju preko teritorija iračkog Kurdistana i Turske. On je takođe istakao da su SAD imale priliku da zaustavi ISIL u krijumčarenju nafte, ali se američke vlasti u ovom slučaju nisu htele dovoljno potruditi.

„To je pitanje prioriteta. Američka vlada nikada nije izdvojila dovoljno resursa da interveniše u ovoj situaciji. Ostali ciljevi i zadaci su bili veći prioritet. Uvek sam mislilo da neko s turske strane granice zarađuje puno novca na svemu ovome. Previše ljudi u ovom učestvuje da bi sve to jednostavno prestalo. U tome službeno ne učestvuje turska vlada, ali su sigurno uključeni korumpirani elementi u turskoj vojsci i regionalne samouprave na jugozapadu Turske“, rekao je Džon Kiriakou.

 

 

„Naftu uvek preuzima neko s turske strane i zarađuje dovoljno novca iz nje. Postoji previše interesa da bi se ovo zaustavilo. Svi oni podmićuju prave ljude i neko zarađuje mnogo novca iz ovoga“, napominje Kiriakou.

U ilegalnoj trgovini naftom „Islamska država“ sledi isti uzorak kojim se koristio irački lider Sadam Husein kada je prkosio međunarodnim ekonomskim sankcijama.

„Za prodaju i prevoz nafte se služe Turskom na način kojim je Sadam Husein godinama prkosio sankcijama nametnutim njegovom režimu“, nastavlja bivši američki obaveštajac.

Turska je američki saveznik i članica NATO saveza 60 godina, ali Kiriakou kaže da vlada u Ankari ne može sprečiti korupciju lokalnih funkcionera u udaljenim regijama koje su omogućile tajnu trgovinu naftom.

Američka vlada ima resurse da ozbiljno smanjenje i zabranu ovog unosnog „posla“, ali se do sada nije uspela usredotočiti na taj problem, a za to nikada nije izdvojeno ni dovoljno resursa.

Međutim, Kiriakou kaže da se prihodi „Islamska države“ od nafte mogu smanjiti onog trenutka kada Vašington to odluči učiniti.

Osim Sirije, najbogatija naftna polja kojima „Islamska država“ može pristupiti su južno od Erbila u Iraku, a smer prodaje nafte je na zapad preko kurdskog područja, objasnio je Kiriakou.

Dodao je da Vašington treba usko sarađivati s Rusijom u presecanju tokova zarade od nafte „Islamske države“.

„Mi bi trebali raditi s Rusima i postići dogovor o sukobu u Siriji. Imamo u osnovi iste ciljeve. Oboje se slažemo da je „Islamska država“ loša ideja i oboje se želite osloboditi od nje. Ali mi s njima ne radimo na tome“, rekao je Kiriakou.

Iračko Ministarstvo nafte je za Sputnik saopštilo da Islamska država i dalje prodaje stotine hiljada barela nafte dnevno na crnom tržištu, što je uz naftu ukradenu u Siriji prilična zarada za nastavak daljih terorističkih aktivnosti na Bliskom istoku.

Fajnenšal Tajms citira i jednog od poduzetnika koji živi na teritoriju pod nadzorom takozvane „umerene opozicije“ iz Alepa koji kaže „kako, za sada, na području kojeg nadziru ISIL i druge terorističke grupe u Siriji ne postoji manjak potražnje“.

„Svi ovde trebaju naftu za vodu, za poljoprivredu, za bolnice i urede. Ako ostanemo bez nafte, nema života ovde“, kaže poduzetnik koji radi u blizini Alepa i tvrdi da „ISIL to zna i nafta je njegova dobitna karta“.

Logično je zaključiti da, ako već može, a ne želi sprečiti ilegalnu trgovinu naftom, što je jedan od najvećih izvora prihoda „Islamske države“, onda je u pravu Markus Papadopoulos koji tvrdi da osnovna funkcija ove terorističke grupe i jeste da region po nalogu Vašingtona drži u stanju stalne napetosti, ali i da ista ta nafta treba teroristima drugih grupa koje se bore protiv vlade Bašara Al-Asada i bez nje bi se znatno smanjile njihove borbene sposobnosti.

(Izvor: altermainstreaminfo.com.hr)

 

Scroll to top