BalkansPress

Dobro došli!

Iako je obrezivanje zakonom zabranjeno u Keniji, ono se i dalje primenjuje u pojedinim selima ove zemlje. Zigfrid Modolo je fotografijama dočarao svet obrezivanja i brutalnosti. Ono što doživljavaju mlade devojke iz plemena Pokot u ruralnoj oblasti Baringo prevazilazi sve granice.

Oni koji podržavaju obrezivanje tvrde da se njime devojke pripremaju za udaju i da na taj način postaju lepše. Prema podacima Ujedinjenih nacija više od četvrtine devojaka i žena su se suočile sa praksom obrezivanja u Keniji.

 Horor genitalnog sakaćenja: Vrištala sam toliko da danima posle nisam mogla ni reč da izgovorim! 

Vlasti u Keniji pokušavaju da suzbiju ovu praksu, ali tradicija je jača. 

- To se oduvek radi, tako devojke ulaze u svet odraslih - rekao je otac jedne devojčice.

 

 

Bol koju devojčice trpe tokom obrezivanja je toliko jaka da većina njih pada u nesvest. Pristalice genitalnog sakaćanje ističu da bol jača devojčice i da je neophodna.

Praksa podrazumeva uklanjanje klitorisa i dela unutrašnjosti vagine sve u cilju da se smanji seksualna želja žena. U tu svrhu koristi se sve, od stakla do noževa.

Prema podacima Ujedninjenih nacija, u svetu je ovu praksu doživelo 125 miliona žena u 29 zemalja Afrike i Bliskog istoka. 

Zakon u Keniji predviđa doživotnu kaznu zatvora za one koji učine da devojčica umre tokom obrezivanja. Trenutno se istražuje 50 ovakvih slučajeva.

Devojčice koje prežive obrezivanje kasnije se na porođaju suočavaju sa brojnim komplikacijama. 

(BalkansPress) 

 

Scroll to top