BalkansPress

Dobro došli!

Lovci Ljubiša Tomić (58) i Zoran Gmitrović (54), obojica iz Zaječara, preminuli su na istom mestu, između zaječarskih sela Vratarnica i Zagrađe, u razmaku od samo nekoliko sati.

Meštani u Zaječaru vrlo veruju u magiju. I to vlašku. Veruju da im je ona ubila dvojicu sunardonika, lovca, koji su pod nerazjašnjenim okolnostima preminuli pre par dana.

Da li je koincidencija ili je prste umešala takozvana Mume Paduri, odnosno Šumska Majka, ali činjenica je da je dvoje umrlo u isto vreme na istom mestu. U šumi.

 

Lovci Ljubiša Tomić (58) i Zoran Gmitrović (54), obojica iz Zaječara, preminuli su na istom mestu, između zaječarskih sela Vratarnica i Zagrađe, u razmaku od samo nekoliko sati, na čeki.

Meštani veruju da je ovo delo vlaške magije i, kako navode, veoma su zaplašeni.

Kažu da se nikad nije dogodilo da dvoje ljudi ovako umre i tvrde da je ovo delo takozvane Šumske majke.

 

Legenda kaže da je Muma Paduri vrhovno vlaško božanstvo. Ona vlada zemljom, prelepa je, ima dugu puštenu kosu i dugu haljinu. Međutim, najčešće se pojavlje kao odrpana starica. Njen pomoćnik se zove Tartor.

Verovanje kaže da njih dvoje leti stalno izlaze u šumu, da igraju kolo u koje ponekad uvuku "obične smrtnike". Opet, postoji i sledeći opis: Šumska majka je u  slovenskoj mitologiji ženski šumski demon, ona je gospodarica i čuvar šuma.

(Informer)

Scroll to top