BalkansPress

Dobro došli!

Francuski naučnici potvrdili su službenu teoriju da se Adolf Hitler ubio u svom bunkeru u aprilu 1945. godine.

Iako su kružile razne teorije zavere - jedni su tvrdili da je sa svojom ljubavnicom Evom Braun pobegao podmornicom u Argentinu, prema drugoj teoriji viđen je u Kolumbiji okružen odbeglim nacistima, a 1980-ih je procurila priča da se skrasio sa mladom Brazilkom - sada bi svaka sumnja trebalo da bude otklonjena.

 

Istraživanje francuskih naučnika objavljeno u naučnom časopisu Juropijan žurnal of Internal medisin pod nazivom "Ostaci Adolfa Hitlera: Biomedicinska analiza i definitivna identifikacija" dokazuje da je Hitler zaista izvršio samoubistvo.

Naime, Francuzi su uporedili Hitlerov zubarski karton sa čeljusti koju ruske tajne službe čuvaju u moskovskom arhivu - sovetski vojnici 1945. odneli su navodnu Hitlerovu lobanju iz berlinskog bunkera u Moskvu - i uverili se kako se uzorci u potpunosti podudaraju.

Rukovodilac istraživanja, profesor Filip Šarijer, izjavio je kako su ga identifikovali prema izuzetno neobičnim protezama. Hitler je, iako je imao 56 godina, imao samo pet svojih zuba i specifičnu protezu. Dodatna potvrda izvršena je mikroskopskim pregledom zuba na kojima nije bilo tragova mesa, a kako je Hitler bio vegetarijanac i to je naučnicima išlo u prilog da potvrde tezu o samoubistvu.

Takođe, na protezama je uočena plava naslaga koja bi trebalo da sugeriše da je Hitler popio cijanid pre nego što se upucao iz pištolja, kako glasi službena verzija događaja.

 

Ovi rezultati kose se sa rezultatima istraživanja Univerziteta u Konektikatu, koji su 2009. izazvali senzaciju tvrdnjom da lobanja koja se čuva u Moskvi nije autentična, već da pripada ženi. Ali, američki naučnici su ispitivali uzorke iz fragmenta lobanje koji je pohranjena u Ruskom državnom arhivu u Moskvi, dok su Francuzi ispitivali čeljust koja je u posedu FSB-a, ruske tajne službe.

Scroll to top