Jyotish, poznat na Zapadu i kao vedska ili indijska astrologija, vrlo je moćna i precizna metoda za predviđanje budućnosti.

Pored ove već poznate maksime, dokazane na bezbrojnim slučajevima u praksi, malo je poznato kako Jyotish izvrsno otkriva i opisuje naše odnose s bliskim osobama u prošlom životu. I ova uloga Jyotisha sasvim je prihvatljiva i lako razumljiva poznavaocima i ljubiteljima astrologije, jer se ovaj drevni nauk u celini temelji na teoriji karme (zakon akcije i reakcije, usud, sudbina) i reinkarnacije (ponovno utelovljenje).

Najveći umovi Jyotisha, začetnici i tvorci najpoznatijih astroloških klasika, Parashara Muni (cca. 3000 godina pr. Hr.) i Varahamira (505–587.), temelje svoje opservacije i zapise na prošlom, sadašnjem i budućem rođenju individue u ovom materijalnom svetu. Oni nam govore kako se mi ponovno rađamo i prenosimo svoju karmu iz prošlog života, te u sadašnjem životu, svojim delima, stvaramo novo karmičko seme – profit i dugove – sve dok jednoga dana ne dostignemo mokshu, konačno oslobođenje od vezanosti za materijalni svet i njegove produkte.

U svakom novom rođenju (u procesu reinkarnacije) mi se ponovno srećemo s otprilike 60% do 70% osoba koje smo poznavali iz svog prošlog života (ili prošlih života).

 

Pojednostavljeno rečeno, to znači da se s otprilike 60-tak (više-manje) bliskih osoba, koje pripadaju našem užem porodičnom ili društvenom krugu – otac, majka, muž/supruga, deca, bake/deke, unuci, ujaci, stričevi, ujaci, tetke, bratanci/sestričine, nećaci/nećakinje, ljubavnik/ljubavnica (dečko/devojka), bliski prijatelji/prijateljice, bliske kolege/koleginice s posla, ljuti neprijatelji i sl. (dakle, osobe s kojima smo u bliskom/prijateljskom ili neprijateljskom odnosu) – ponovno srećemo iz prošlih života.

Iz prošlog života, neko ko je bio naš otac, majka, muž/supruga, deca, bake/deke, unuci, ujaci, stričevi, ujaci, tetke, bratanci/sestričine, nećaci/nećakinje, ljubavnik/ljubavnica (dečko/devojka), bliski prijatelji/prijateljice, bliske kolege/koleginice s posla, ljuti neprijatelji i sl., ponovno se inkarnirao (utelovio), baš kao i mi, i u ovome životu s njima imamo određenu novu (pa čak i staru) vrstu odnosa (na jedan od gore spomenutih načina).

Drugim rečima, neko ko nam je u prošlom životu bio otac, u ovome životu može biti naša majka, kćerka ili brat, itd. A neko ko nam je u prošlom životu bio bliski prijatelj/prijateljica, u ovome životu može biti naš stric, sestra, deda ili tetka, itd. (Dakako, spomenuti primeri su samo hipotetički i ne vrede kao neko određeno pravilo prema kojima bismo se trebali ravnati kako bismo odredili pravu vrstu odnosa.)

Vrsta odnosa koju smo imali s ovim nama bliskim osobama u prošlom životu, može se vrlo lako otkriti na temelju rasporeda i položaja planeta u našoj karti rođenja, kao i u karti bliske osobe. Poređenjem ovih dveju karata, jyotishi (vedski astrolog) može lako otkriti i opisati postojeći odnos te nam reći gotovo sve o sledećim značajnim stvarima:

 

1. Vrsta odnosa koju smo imali s nama bliskom osobom u prošlom životu (majka/sin- kćerka, otac/sin-kćerka, brat/sestra, sestra/sestra, brat/brat, deda/unuk-unuka, baka/unuk-unuka, stric/nećak-inja, ujak/nećak-inja, tetka/ nećak-inja, bratanac-sestričina/bratanac-sestričina, ljubavnik/ljubavnica, šef/radnik, prijatelj-ica/prijatelj-ica, itd.).

2. Je li taj odnos bio dobar ili loš, prijateljski ili neprijateljski?

3. Količina karmičkog duga između bliskih osoba – ko kome više i šta duguje (prema univerzalnom zakonu svemira karmički dug se mora otplatiti).

4. Postoji li potreba za otplatom velike količine karmičkog duga u što mogućem kraćem roku (ovo je važno zbog toga da dug prema bliskoj osobi ponovno ne prenosimo u sledeći život)?

5. Životno područje/a u kojem će dužnik (a to možemo biti mi ili nama bliska osoba) davati potporu i na taj način otplatiti svoj karmički dug.

6. Postoji li nerešena tj. izjednačena situacija u kojoj se nalazi ista količina karmičkog duga između dve osobe (mi i bliska osoba dugujemo jedna drugoj istu količinu karmičkog duga)?

Svedoci smo kako u svom životu prolazimo kroz različite porodične, ljubavne, društvene ili poslovne odnose, itd., koji su katkad s određenom bliskom osobom izuzetno pozitivni i prijateljski, dok s nekim drugim, takođe bliskim osobama, naš je odnos pun neprijateljstva, rivalstva i neprijatnih situacija koje bismo najradije izbegli.

Tako se događa da nam neke nama bliske osobe, kroz različita razdoblja života, nesebično pružaju svoju potporu i ohrabrenje, žrtvujući za nas svoje vreme i energiju kad god je to potrebno, dok nam pak druge nama bliske osobe (iz porodičnog, društvenog ili poslovnog kruga) “podmeću klipove pod noge”, trudeći se da nam dobrano zagorčaju život kad god je to moguće.

ljudi- ulica- grad- masa

Zašto je to tako? Iako se trudimo i nastojimo sa svima održati relativno dobre odnose, neke situacije nam jednostavno izmaknu kontroli i, uprkos našoj najboljoj volji, osoba iz našeg bliskog miljea “zabiće nam nož u leđa” kad god joj se za to ukaže prilika.

Dokazi za ovo svuda su oko nas – u stvarnom životu (u porodici, na poslu, među prijateljima i sl.), “crnoj hronici”, Fejsbuku, u romanima, časopisima, filmovima, TV-serijama itd. “Sin isterao oca iz kuće”, “muž pobegao s ljubavnicom i ostavio ženu s četvoro dece”, “majka darivala bubreg bolesnom detetu”, “muškarac pretukao komšiju zbog spora oko dvorišnog ulaza”, “radnik zbog dobrih rezultata dobio na poklon auto od svoga šefa” – naslovi su kojima nas mediji svakodnevno bombarduju.

Spomenuti naslovi nedvosmisleno ukazuju na “otplatu” karmičkog duga, a vrsta te “otplate” nekad je pozitivna, a nekad negativna, zavisno o vrsti odnosa koju smo u prošlom životu razvili s određenom bliskom osobom/osobama. A vrsta ovih odnosa zaista može biti šarolika.

Tako nas neke nama bliske osobe u sadašnjem životu jednostavno “izluđuju” svojom nonšalantnošću i nebrigom za sebe (dete, suprug, itd.), i tako iz nas svakodnevno “izvlače” energiju i snagu koju im moramo davati kako bismo ih “doveli u red”, dok druge bliske osobe “pune naše baterije”, “zračeći” nas svojim dobrim vibracijama i pozitivnim načinom razmišljanja (majka, deda, ujna, itd.). Neke nas bliske osobe podupiru, neke nas obmanjuju i skreću na krivi put, neke nas nesebično vole i cene, neke nas ne mogu smisliti u svojoj blizini.

“Razotkrivajući svoj prošli život, bolje shvaćamo svoju sadašnjost, i stvaramo čvršće temelje za svoju sretniju budućnost.”

 

Scroll to top