Pronađena su dva do sada izgubljena i u javnosti nikada u potpunosti dostupna pisma Nikole Tesle Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, saopšteno je danas iz "Adligata".

 

"Dva Teslina pisma u kojima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja'", ističe se u saopštenju.

Nikola Tesla

*Nikola Tesla / FOTO: ADLIGAT / PROMO

PROČITAJTE: “ISHRANA JE KLJUČ!”: Zašto Nikola Tesla nikada nije jeo i kako je imao toliko energije usprkos nespavanju?

 

Pisma su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisana su jasnim ćiriličnim pismom a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusoban odnos Tesle i Pupina.

*FOTO: ADLIGAT / PROMO

PROČITAJTE: DETALJI KOJE JE IZNEO AMERIČKI PILOT: Sovjeti eksperimentisali Teslinim tajnim oružjem!?

 

Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju poznatu priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre susretnu.

Mihailo Pupin

*Mihailo Pupin / FOTO: ADLIGAT / PROMO

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama Adligata od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih insitutucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top