Ako funkcioniše kod dece od godinu-dve dana, koja još ne umeju da se izraze putem govora, onda će valjda upaliti i kod pasa, pomislila je logoped Kristin Hangar (26). Pogledajte kako je njen prepametni pas naučio da "govori"!

PROČITAJTE: KAKO JE DEČAK IZ RAZRUŠENOG BEOGRADA POKORIO SVET Emotivni intervju Đokovića za CNN: Deca su vrištala, nisam prestajao da drhtim do jutra!

 

Kristin nastoji da nauči svoju kerušu Stelu da komunicira kako bi u svakom trenutku tačno znala šta ona želi. Ispostavilo se da je bila u pravu. Komunikacija sa Stelom funkcioniše bolje nego što je očekivala!

- Ne mogu da se načudim. Svaki dan kaže nešto što me još više oduševi - ispričala je Kristina za magazin “Pipl”.

 

Štene je imalo osam nedelja kada je počela da vežba s njim. Uz pomoć zvučne table, koju je Kristin sama konstruisala, inteligentna životinja iz dana u dan jasno i glasno izražava svoje želje.

Trenutno na tabli ima 29 reči, kao što su “šetnja” ili “lopta”. Stela čak može da kaže da li samo hoće da “izađe napolje”, ili da je odvedu baš u “park”. Kada šapom stane na određeni taster, čuje se odgovarajuća reč, a najčešće korišćene reči su “igranje”, “plaža” i “lopta”.

Keruša povezuje reči u rečenice

U međuvremenu Stela uspešno sastavlja rečenice do pet reči, kaže njena vlasnica, koja na Instagramu (hunger4words) i na svom blogu (www.hungerforwords.com) redovno obaveštava pratioce o Stelinom napretku.

 

- Način na koji koristi reči da bi prenela određenu poruku i kako ih kombinuje otprilike je isti kao kod dvogodišnjeg deteta - objašnjava logoped, koja radi sa decom tog uzrasta.

Verovatno najveći Stelin uspeh bio je kada je “rekla” Kristin da joj nedostaje njen verenik Džejk. Prvo je aktivirala taster “hoću”, onda “Džejk” i na kraju “dođi”, a kada se on malo kasnije stvarno pojavio, pritisnula je taster “radost”.

Da li je ovo najpametniji pas s kojim ste se susreli?

(BalkansPress / Izvor: DDL.rs, blic.rs)

Scroll to top