Napredak u forenzici napokon je otkrio kako je izgledalo najslavnijie lice u ljudskoj istoriji.

PROČITAJTE: U "Narodnom lekaru" iz 1925. godine nalaze se saveti za SREĆAN BRAK - Idealna RAZLIKA je 10 godina

 

Bledo, usko i lepuškasto lice s velikim plavim očima uokvireno dugom i talasastom smeđom kosom - to je slika koju ljudi zamišljaju kad se spomene Isus Hrist, ali to je zapravo posledica umetničke vizije. Prvi prikaz Isusa kojeg hršćanstvo slavi kao sina Božeg, nastao je u 4 veku, to je isključivo vizija umetnika, jer se u niti jednom od jevanđenja ne spominje kako je Isus izgledao, piše "Popular Mechanics". Nigde se u njima ne spominje ni njegova kosa niti brada. Pa ipak, potreba da se njegovom svetom imenu doda i lice već je vekovima snažna potreba hršćana, a na opšte prihvaćenu sliku Isusovog  najviše su uticali slikari iz Evrope, koji su živeli u doba srednjeg veka i renesanse. Oni su Isusa prikazivali kao zgodnog, visokog, sa svetlom puti i plavim očima.

Image result for did jesus really look like

*Printskrin: Youtube/Inside Edition

Bez opisa, tela i DNK

Postoji dodatni problem što nema ni kostura ni drugih telesnih ostataka za ispitivanje DNK. Zbog nedostatka dokaza, naše Isusove slike prepuštene su mašti umetnika. Uticaji različitih umetničkih kultura i tradicija mogu biti duboki, primećuje Karlos F. Kardoza-Orlandi, profesor  Hršćanstva na "Columbia Theological Seminaria" u Atlanti.

Zbog toga prikaz Isusa zavisi u kom ga delu sveta tražite - pa je tako Isus prikazivan i kao crnac, Latinoamerikanac i Arapin. I tako ostaje temeljno pitanje: kako je izgledao Isus?

 

Odgovor je stigao iz uzbudljivog novog područja nauke: forenzičke antropologije. Koristeći metode slične onima koje je policija razvila za rešavanje zločina, britanski su naučnici, potpomognuti izraelskim arheolozima, ponovno stvorili ono za što smatraju da je najtačnija slika najpoznatijeg lica u ljudskoj istoriji.

Smeđe oči i visok samo 166 cm

Ričard Nejv, penzionisani lekar i umetnik sa Univerziteta u Mančesteru koristio je forenzičku antropologiju kako bi dobio precizan portret Isusa Hrista. Tokom protekle dve decenije on je rekonstruirao desetine poznatih lica, uključujući Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog i kralja Midasa iz Frigija. Ako bi iko mogao da stvori precizan Isusov portret, to bi bio Nejv.

Nejv i njegov tim istraživača došli su tako do lobanje Semita od izraelskih arheologa. Pomoću rengenskih snimaka od lobanje su napravili tzv. "kriške" pa su računarom dobili mišiće i kožu na tipičnoj lobanji Semita. Prema jevrejskoj tradiciji, Isus je imao kratku kovrčavu kosu i bradu, a ne svetlu, dugačku, kako se inače opisuje.

Isusov izgled je tako karakterističan za Jevreje s Bliskog istoka koji žive na području Galileje u severnom Izraelu. Osim toga, Isus nije bio ni naročiti visok - veruje se kako je imao tek oko 166 centimetara.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top