Nubijske piramide su grobnice vladara Napate i Meroe u Nubiji, području doline Nila, koje se nalaze u današnjem Sudanu. Od 2600. godine pre nove ere do 300. nove ere, ova oblast je bila poznata kao drevna Nubija kojom su vladali Kušiti.

Oni su imali mnoge rituale, a jedan od njih je da su sahranjivali svoje kraljeve i kraljice u grobnice u piramidama. Postoji više od 220 piramida duž Nila u Sudanu, daleko veći broj nego onih u Egiptu.

Fizičke proporcije nubijskih piramida se značajno razlikuju od egipatskih, one su građene od stepenastih slojeva horizontalno postavljenog kamenja, a visina im je od oko tri do trideset metara.

 

Kao što smo spomenuli, ovom oblasti su vladali Kušiti. Preciznije, u prošlosti je bila teritorija tri kušitska kraljevstva: prvog s glavnim gradom Kerma (2400. p. n. e. – 1500. p. n. e.), drugog sa centrom u Napati (1000. p. n. e.-300. p. n. e.) i, konačno, kraljevstvo Meroe (300. p. n. e.-300). Svako od ovih kraljevstava bilo je pod jakvim kulturnim, ekonomskim, politikim i vojnim uticajem moćnih faraona starog Egipta, carstva koje se nalazilo na severu.

Kušitska kraljevstva su bila ozbiljni suparnici Egiptu, tako da su čak u kasnom periodu staroegipatske istorije kraljevi iz Napate osvojili i ujedinili Egipat, vladajući kao faraoni Dvadeset pete dinastije.

Foto: Wikimedia / Mark Fischer

 *Foto: Wikimedia / Mark Fischer

Oko 220 piramida je sagrađeno na tri mesta u Nubiji i služile su kao grobnice kraljeva i kraljica Napate i Meroe. Prve su građene u mestu el-Kuru. Tu su grobnice kralja Kašta i njegovog sina Pije (Pjanki), zajedno s grobnicama Pijeovih naslednika Šabaka, Šabataka i Tanvetamani, i 14 piramida, grobnica kraljica.

 

Kasnije napatanske piramide nalazile su se u Nuri, na zapadnoj obali Nila u Gornjoj Nubiji. Ova nekropola bilo je mesto sahrane 21 kralja i 52 kraljice i princa. Najstarija i najveća piramida u Nuri je grobnica napatanskog kralja i faraona Dvadesetpete dinastije Taharke.

Foto: WIkipedia / Wufei07

 *Foto: WIkipedia / Wufei07

Najprostranije mesto nubijskih piramida je Meroe, koje se nalazi između petog i šestog katarakta Nila, oko 100 kilometara severno od Kartuma. Za vreme meroeskog perioda preko četdeset kraljeva i kraljica je ovde sahranjeno. Sve piramidalne grobnice u Nubiji su opljačkane još u davna vremena, ali zidni reljefi sačuvani u grobnim kapelama otkrivaju da su njihovi kraljevski stanovnici bili mumificirani, ukrašeni nakitom i ostavljeni da počivaju u drvenim kovčezima.

 

U vreme kad su ih arheolozi istraživali u 19. i 20. veku, u nekim piramidama su otkriveni ostaci lukova, tobolaca sa strelama, prstenova, drvenih kutija i nameštaja, grnčarije, obojenog stakla i metalnog posuđa i mnogih drugih artefakata koji su svedočili o razvijenoj meroitskoj trgovini s Egiptom i helenističkim svetom.

Foto: Wikimedia / Bertramz

 *Foto: Wikimedia / Bertramz

Više od 40 velikih statua faraona su 2003. godine, vladara kušitskog carstva, pronađene su razbacane u pustinji blizu Kerma. Većina njih se sada nalazi u muzeju, dok su ostale ostale u pustinji za one radoznale da ih otkriju.

 

Piramide u Merou su od 2011. pod zaštitom UNESKO, ali zbog svog položaja u severoistočnom Sudanu – mestu koje priziva slike rata i ekonomske krize – ima veoma malo posetioca.

Pogledajte video:

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top