PRELEPO ostrvo, na granici Istoka i Zapada, između Evrope, Azije i Afrike, koje su kroz istoriju napadale mnoge vojske, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru. Gde god da krenete, nailazite na tajne prohujalih epoha, impresivne arheološke lokalitete, prelepe grčke hramove, rimska pozorišta, veličanstvene vizantijske manastire, venecijanske tvrđave i gotske crkve... Nije slučajno da je upravo ovde, blizu gradića Pafosa, na plaži Akamos na istoimenom poluostrvu, iz pene talasa izronila Afrodita, boginja lepote i plodnosti. Zbog Afrodite, Kipar nazivaju i ostrvom ljubavi.

 

Pafos je živopisna luka sa tvrđavom iz srednjeg veka, a još u doba stare Grčke i Rima bio je glavno središte Kipra. Danas je idealna destinacija za porodični odmor. Kupanje na obližnjoj plaži Akamos, najpopularnijoj na ostrvu, kažu, podmlađuje bar 10 godina. Mnogo bračnih parova ovekovečilo je zavet na večnu ljubav fotografijama snimljenim na Afroditinim stenama. Da je birala, ni sama boginja lepše mesto ne bi izabrala!

Sa čak 340 sunčanih dana godišnje, Afroditino ostrvo idealno je za odmor, ali i život, i to bez stresa, gužve i jurnjave, jer kako kažu meštani "sve je sutra i sve će biti"! Jedan od razloga te opuštenosti i ležernosti je i tradicionalna ljubav ostrvljana prema životinjama, naročito mačkama koje ćete, lepe, negovane i nahranjene, videti kako zadovoljno uživaju na suncu. Sezona kupanja na ovom, trećem po veličini mediteranskom ostrvu, počinje već u aprilu i traje do 25. decembra. Kiša vrlo retko pada, zime su tople i sunčane, na prste da izbrojite dane bez kiše, zbog čega se dešava da leti nema vode. Ali, pre će meštanima da zavrnu slavine, jer za turiste mora da ima, ističe Slavica Novaković, Beograđanka koja živi u Limasolu, objašnjavajući da vodu skupljaju u veštačkim jezerima ili prerađuju morsku u fabrikama. Fizioterapeut Dea Kamilić kaže da je najviše oduševljava gostoljubivost, velikodušnost i humanost meštana, iskrenih i neiskvarenih komšija, koji su joj donosili hranu u šerpicama kad je pre 25 stigla na Kipar iz Herceg Novog. Naši ljudi rade uglavnom kao konobari, stolari i medicinske sestre, minimalna plata je oko 800 evra, posle sedam godina boravka na ostrvu dobija se državljanstvo (ulaskom u brak posle tri godine).


*Foto: Aja Napa,Shutterstock

Pošto putovanje na Kipar započinjete sletanjem u Larnaku, iskoristite priliku da obiđete grob Svetog Lazara na kome je sagrađena pravoslavna crkva u njegovu čast. Možete da odete i na izlet do planine Trodos, na kojoj se nalaze arheološke iskopine praistorijskih naselja i nekoliko slanih jezera. Blizu puta ka aerodromu, na obali slanog jezera, nalazi se džamija Hala Sultan Teke, peta po važnosti u islamskom svetu, izgrađena u čast jedne žene, Um Haram (po nekima tetka proroka Muhameda, a po drugima supruga jedne od njemu bliskih osoba).

*Foto: Kakopetrija,Shutterstock

 

Oko 50-ak minuta vožnje od aerodroma je poznato letovalište Aja Napa, nekadašnje malo ribarsko mesto, danas najpopularnije letovalište na Kipru, koje zbog noćnog provoda porede s Ibicom. Ovde se nalaze i najlepše plaže sa zlatnim peskom, kao što su Paralimni i Propara, Nisi, Pantahou, Landa, najbolji hoteli sa mogućnošću bavljenja raznim sportovima na vodi i bezbroj kafića i restorana. Tu možete da obiđete i drevne grobnice Makronisos i zaliv Kape Greko za koji se veruje da je dom opasnog mitskog čudovišta Aja Nape.

*Foto: Crkva Sv.Lazara,Shutterstock

Limasol je drugi po veličini grad na ostrvu, udaljen 75 km od prestonice Nikozije, sa prelepim plažama, bezbroj hotela i šoping molova, atraktivnim mestima za zabavu i nezaboravan noćni provod, diskotekama, restoranima, klubovima, tavernama i buzuki barovima, smeštenim u prelepim kućama od kamena u starom delu grada. U ovom, najživljem gradu na ostrvu, gde živi i radi dosta stranaca (najviše Rusa), mnogo se gradi, niču nove zgrade, poput solitera "Blizanaca", kao i nova marina, uređena po najvišim svetskim standardima, sa restoranima i radnjama, u kojoj pristaju veliki "kruzeri".

 

*Foto: Planina Trodos,Shutterstock

U blizini grada nalaze se i ostaci drevnih gradova Amatusa i Kuriuma, antički hramovi i riterske tvrđave, tu je i zamak (danas muzej) iz 13. veka u kojem se oženio kralj Ričard Lavlje Srce, a obnovljen je i drugi krstaški zamak (nekada komandni centar) iz 15. veka. Tragove antičke Grčke videćete i u Kurionu, jednom od najimpresivnijih arheoloških nalazišta, gde se nalazi očuvan antički teatar i stadion gde je moglo da se smesti oko 6.000 gledalaca, a nedaleko odatle je i hram boga Apolona.

*Foto: Afroditine stene,Shutterstock

 

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE

NA obroncima Olimposa, najvišeg vrha Kipra, nalazi se čuveno selo Kakopetrija sa mnogobrojnim vizantijskim crkvama i manastirima, među kojima je najpoznatiji Kikos u kome se čuva čudotvorna ikona Bogorodice. Nekoliko metara dalje, na mestu odakle se vidi celo ostrvo, po sopstvenoj želji, sahranjen je arhiepiskop Makarios Treći, prvi predsednik Republike Kipar (1950 – 1977) i arhiepiskop kiparske pravoslavne crkve.

U gradu Famagusta, u Turskoj republici Severni Kipar, nalazi se luzinjanska tvrđava iz 14. veka koja je poslužila kao inspiracija Šekspiru za pisanje tragedije "Otelo". U njenoj kuli predstavljeno je ubistvo Dezdemone, a na letnjoj sceni tvrđave možete da gledate i istoimenu predstavu.

 

IME DOBIO PO BAKRU

STARI Latini dali su Kipru ime “kuprus”, što znači bakar, a bogatstvo ovom rudom razlog je i što je oduvek bio jedan od najznačajnijih centara trgovine u Sredozemlju. Ostrvo su tokom vekova posećivali, naseljavali i osvajali Grci, Rimljani, Asirci, Persijanci, egipatski Ptolomeji, Vizantinci, krstaši, Venecijanci i Turci, a 1878. godine postaje britanska kolonija, i danas se vozi levom stranom ulice i svi govore engleski.

*Foto: Ulica u Nikoziji,Shutterstock

Turska manjina je 1974. godine, uz pomoć vojske, okupirala severni deo ostrva, koji turisti mogu da posećuju. Kipar dobija nezavisnost 1960. godine i postaje republika, na čelu sa Arhiepiskopom Makariosom Trećim koji postaje njen doživotni predsednik. Vojne snage iz Turske, 20. jula 1974. godine, okupirale su severni deo Kipra (37% površine) i proglasile nezavisnu državu Severni Kipar koja postoji i danas.

 

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top