SONDA “Džuno” Američke svemirske agencije prišla je bliže Jupiteru nego bilo koja letilica u istoriji i uspela da napravi fascinantne fotografije ogromnih oluja na polovima gasovitog džina.

Ove oblasti su do sada bile skoro potpuno neispitane, pa je upravo zbog toga zadata orbita izmeštena sa ekvatora, da bi obuhvatila severne i južne predele. Naučnici su očekivali da ove oblasti izgledaju slično ostatku planete, ali ih je iznenadila velika količina aktivnosti u atmosferi.

 

Pogled sa 5.000 kilometara od oblaka otkriva nikad do sada zabeležen “roj” ogromnih uragana prečnkika i po 2.800 kilometra, koji zajedno čine olujni sistem veličine Zemlje, prenosi Telegraph.

*Foto: Twitter Loren Grush

 

- Ono što smo otkrili je veoma komplikovano i drugačije. Kada pogledate polove sve deluje potpuno drugačije. Ne verujem da bi iko prepoznao da je u pitanju Jupiter – rekao je naučnik na čelu misije Skot Bolton.

*Foto: Twitter David Brin

U NASA-i veruju da amonijak iz velikih dubina izlazi na površinu i stvara turbulenciju koje seže dosta dublje od površinskih slojeva atmosfere. Mešanjem elemenata nastaju izuzetno snažne oluje čak i u nižim slojevima gde je pritisak 10 miliona paskala (100 puta više nego na nivou mora na Zemlji), prenosi Popular Mechanics.

 

*Foto: Twitter Popular Science

Na osnovu najpreciznijih do sada merenja gravitacije naučnici smatraju da unutrašnjost planete sadrži dosta teških elemenata, kao i vodu, a nadaju se da će ovo dovesti do otkrića čvrstog jezgra.

 

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top