Zabrinjavajući broj mitova o tome kako se treba ponašati u divljini zapravo su opasne "lovačke" priče.

Imate li dovoljno znanja o prirodi da biste preživeli u divljini? Postoje opšte uvreženi mitovi o tome šta treba raditi kad se nađete u opasnosti, ali postoje oni koji ne samo da nisu korisni, već vam mogu i dodatno ugroziti život.

1. Ako vas ugrize zmija, isisajte otrov

Ugriz zmije šalje otrov pravo u krvotok, a pokušaj isisavanja ga samo može proširiti. Umesto toga, držite udove ispod ili blizu nivoa srca.

 

2. Pravite se mrtvi ako naletite na medveda

Ta strategija funkcioniše samo u retkim situacijama. Najbolje je hodati bočno, a ako vas napadne smeđi medved, lezite s licem prema tlu i stavite ruke iza vrata. Ako je u pitanju crni medved, nikako nemojte da se pravite mrtvi. Pokušajte da pobegnete ili pokušajte da mu se suprotstavite.

3. Ako se izgubite u prirodi, nađite hranu

Zdrava osoba može da izdrži bez hrane i do šest nedelja. Umesto hrane, prvo pronađite vodu i zaklon.

PROČITAJTE: OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Evo kako možete da se izvučete iz AUTA KOJI TONE (VIDEO)

4. Mahovina uvek raste na severnoj strani drveta

Mahovina raste gde god su uslovi pogodni, odnosno gde je vlažno i sveže. Manje je verovatno da će sunce dopreti do severnog dela drveta, ali u šumi drveće može biti pokriveno mahovinom u više smerova.

5. Ako vas napadne ajkula, udarite je u nos

Udaranje pod vodom može biti vrlo teško, pogotovo protiv takve grdosije. Umesto pokušaja udarca u nos, ciljajte oči i škrge - tamo su najranjivije.

Scroll to top