Između 1969. i 1972. godine na Mesec je sletelo 12 astronauta.

Astronauti su na Mesec do sada odneli mnogo opreme, ali i neke sasvim neobične predmete. Ovo su neke od najneobičnijih stvari koje su se našle na Mesecu.

 

Hleb i vino za pričest

U to vreme se o tome nije govorilo, ali Baz Oldrin, astronaut misije Apolo 11, nosio je pričest na Mesec. Oldrin je bio član Prezbiterijanske crkve i pitao je pastora kako da obeleži spuštanje prvih ljudi na Mesec. Sveštenik je pripremio pričest koju je Oldrin poneo u svemir. Pričestio se odmah po sletanju.

Lava iz Oregona

NASA je pripremala astronaute za šetnju po Mesecu tako što je organizovala treninge na Zemlji. Oregon je imao nekoliko mesta koja su podsećala na Mesečevu površinu, pa su astronauti često ostajali tamo. Astronaut Džejms Irvin je rešio da na Mesec ponese komad stvrdnute lave iz Oregona.

Delovi letelice braće Rajt

Braća Rajt bila su iz Ohaja. Astronaut misije Apolo 11 Nil Amstrong bio je takođe iz te američke države i u čast pionira letenja poneo je deo letelice na Mesec.

Pločica univerziteta

Sva tri astronauta misije Apolo 15 studirala su na Univerzitetu u Mičigenu, pa su odlučili da odaju počast ovoj ustanovi. Osnovali su Udruženje alumni univerziteta sa sedištem na Mesecu. Čak su ostavili pločicu na kojoj piše "Udruženje alumni Univerziteta u Mičigenu". Ovo je potvrda da je Klub na Mesecu Univerziteta u Mičigenu deo Alumni organizacije i da mu pripadaju sva prava i privilegije pod Ustavom organizacije.

Značke

Neki astronauti doneli su značke na Mesec. U misiji Apolo 11 na Mesecu je završila značka u obliku orla koji nosi grančicu masline, kao tradicionalni simbol mira. U ovoj misiji je i astronaut Alen Bin ostavio svoju srebrnu značku.

 

Porodična fotografija

Astronauti su nosili razne fotografije na Mesec, ali je najpoznatija ona koju je u misiji Apolo 16 ostavio astronaut Čarls Djuk. Na njoj se vide Djuk, njegova supruga Doroti i njihova dva sina Čarls i Tomas. Na poleđini piše:

"Ovo je porodica astronauta Djuka s planete Zemlje. Sleteo na Mesec u aprilu 1972". Ispod su i potpisi njegove supruge i dece. Fotografija je umotana u providnu plastičnu foliju. Pretpostavlja se da ju je vrlo brzo uništila Sunčeva svetlost.

Dve golf loptice i palica

Alan Šepard bio je prvi Amerikanac koji je putovao u svemir i jedan od astronauta u misiji na Mesec za Apolo 14. Tokom druge “šetnje” otkrio je da je na Mesec poneo palicu i dve loptice za golf. Čak je pokušao da izvede nekoliko udaraca. Loptice su i dalje na Mesecu, ali je palicu vratio na Zemlju. Izložena je u muzeju USGA u Nju Džersiju.

Silicijumski disk s porukama Zemljana

Armstrong i Oldrin su ostavili silicijumski disk veličine novčića u kom su upisane poruke mira iz 73 države, među kojima su poruke kraljice Elizabete II, Indire Gandi i pape Pavla VI.

Disk može da opstane na površini Meseca hiljadama godina. On je trajni dokaz da su mnogi lideri, uprkos napetim odnosima koji su vladali 1969, bili ujedinjeni u ovoj misiji.

Pero sokola

Na Mesecu nema vazduha, zbog čega je okruženje idealno za demonstriranje fizičkih eksperimenata koji zavise od otpora vazduha.

Astronaut misije Apolo 15 Dejvid Skot pokušavao je da isproba Galileov princip po kom lagani i teški objekti padaju istom brzinom, ukoliko nema otpora vazduha. On je sa iste visine bacio čekić i sokolovo pero, a oba predmeta dotakla su tlo u isto vreme.

(BalkansPress / Radiosarajevo.ba)

Scroll to top