BalkansPress

Dobro došli!

Svetski naučnici, njih 15.364 uputili su pismo upozorenja na ekološke katastrofe koje prete čovečanstvu. Ovo je drugo pismo zabrinutih naučnika koje je potpisalo 1.700 istraživača. Problemi su se, u međuvremenu, nagomilali.

Oni su istakli da nam preti potrošnja ograničenih prirodnih izvora. Oni dodaju da se protiv ovog problema niko ne bori dovoljno.

 

Zato nas ako ne budemo reagovali uskoro čekaju katastrofalni gubici biodiverziteta i užasna beda.

Ozonska rupa se smanjila otkako je napisano prvo pismo, pre dve i po decenije i to je jedino što se poboljšalo.

Ukinute su hemikalije koje uništavaju ozon, povećano je korišćenje energije generisane iz obnovljivih izvora, ali to nije dovoljno jer druga ponašanja ljudi nanose mnogo veću štetu planeti.

Pijaće vode je sve manje, a  skoro 120 hetara šume je izgubljeno.

- Uskoro će biti prekasno da skrenemo sa naše padajuće putanje, a vreme ističe. Moramo shvatiti da su Zemlja i njen život naš jedini dom - stoji u pismu, a prenosi "Indipendent".

- Čovečanstvu se sada daje druga šansa… Mi ugrožavamo našu budućnost jer ne zauzdavamo našu intenzivnu i geografsko-demografski nejednaku potrošnju i ne shvatamo da je stalni, brzi rast populacije osnova mnogih ekoloških i čak društvenih pretnji -  stoji u pismu koje je podržalo 15.364 naučnika iz 184 zemlje, a koji su koristili podatke vladinih agencija, neprofitnih organizacija i individualna istraživanja da ukažu da našoj planeti preti "značajna i nepovratna šteta".

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top