BalkansPress

Dobro došli!

Osam novih "Zemlji", koje imaju pitku vodu i na njima može da se razvije život otkrivene su oko daleke zvezde u našoj galaksiji.

Novi "svetovi" kruže oko svog "sunca" , u zoni galaksije koja se zove "Zlatokosa". One nisu ni previše vruće, ni previše hladne, tako da je voda u tečnom stanju i ne ledi se, niti preterano isparava. Savršeni uslovi za Zemljane.

Voda je kritičan uslov da bi bilo koja planeta bila naseljiva od strane Zemljana, tako da su naučnici bili oduševljeni kada su otkrili čak osam planeta koje imaju tekuću vodu.

- Većina ovih planeta su verovatno stenovite, kao i Zemlja  - rekao je šef naučnog tima iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku na Kembridžu doktor Giljermo Tores.

 

 

 

Dve planete koje najviše podsećaju na Zemlju su Kepler 438b i Kepler 442b. One kruže oko crvenih zvezda "patuljaka", koje su manje i nešto hladnije nego naše Sunce.

Sa prečnikom 12 posto većim nego Zemlja, Kepler 438 ima 70 posto šanse da je kamenita planeta. Druga planeta je za trećinu veća od Zemlje, i ima nešto manje šanse, od 60 posto, da je krekrivena kamenitom površinom.

Ove planete su u zoni gde dobijaju otprilike istu količinu svetlosti od svojih sunca kao i Zemlja. Previše sunca znači da voda isparava, i da je ta planeta večno prekrivena kipućom parom. Premalo sunca znači da će planeta biti ledena.

Doktor Tores je rekao da prema njihovim proračunima obe planete bi mogle da budu dobro mesto za život.

Doktor David Kipling naglašava da oni sada ne mogu sa sto posto sigurnosti da kažu da su te planete naseljive.

- Mi samo kažemo da su one veoma dobri kandidati - rekao je Kipling.

Nove planete su otkrivene pomoću Keplerovog teleskopa NASA-e, koji je lansiran marta 2009. kako bi u Mlečnom putu tragao za naseljivim planetama.

Kepler 438 b je udaljen 470 svetlosnih godina od Zemlje, dok je Kepler 442b udaljen čak 1.100 svetlosnih godina.

(Izvor: Blic) 

 

 

 

 

Scroll to top