Ruski naučnici otkrili su najgore oružje masovnog uništenja na svetu, koje je zapanjilo istraživače.

Vođa tima rekao je da nikada nije video toliku količinu energije spremnu za uništenje čovečanstva. Šef ruskog tima istraživača izveštava o oblacima metana koji su 20 puta jači od ugljen-dioksida, a koji izlaze u vidu mehurova na površinu Arktičkog okeana. Naučnici su ovo otkrili istražujući region.

 

"Količina metana koja se oslobađa zapanjila je ruski istraživački tim koji je ispitivao morsko dno epikontinentalnog pojasa istočnog Sibira na severu Rusije skoro 20 godina", izveštava Independent.

Igor Semiletov iz Međunarodnog arktičkog istraživačkog centra na Univerzitetu Ferbenks, Aljaska, koji je vodio osmo zajedničko krstarenje SAD i Rusije istočnosibirskim arktičkim morima rekao je da nikada nije video toliku količinu metana koja se oslobađa sa dna Arktičkog mora.

"Ranije smo pronašli strukture u vidu baklji koje su imale oko desetak metara u prečniku. Ovo je prvi put da smo pronašli moćne, cureće strukture sa više od 1.000 metara u prečniku. To je neverovatno. Posebno zabrinjava srazmera i gustina oblaka. Nad relativno malom oblašću pronašli smo ih oko stotinu, ali na široj oblasti bi trebalo da ih je na hiljade", rekao je dr Semiletov.

 

Naučnici procenjuju da se ispod arktičkog permafrosta nalaze milioni tona metana. Najviše se strahuje da bi taj metan, zbog globalnog zagrevanja i porasta temperatura iz godine u godinu i leda koji se topi u Sibiru, mogao iznenada da se oslobodi u atmosferu.

Nekoliko takvih džinovskih eksplozija imale bi dejstvo stotina atomskih bombi koje bi blokirale atmosferu. Čovečanstvo to ne bi moglo da podnese. To bi bio početak kraja. Prosto rečeno, čovečanstvo bukvalno sedi na džinovskim nuklearnim bombama. Samo je pitanje kada će se aktivirati, i potpuno je nevažno gde će da se aktiviraju jer je opasnost globalna.

Tim dr Semiletova je 2010. godine objavio studiju u kojoj se procenjuje da emisije metana u ovom regionu iznose oko 8 miliona tona godišnje, ali poslednja ekspedicija ukazuje na to da je procena veoma blizu stvarnoj srazmeri fenomena. 

Scroll to top