Istočna Afrika odvaja se od ostatka kontinenta u okviru geološkog događaja koji bi za milion godina mogao taj kontinent da ostavi bez njegovog "roga". Ipak, ova prirodna pojava izaziva probleme već sada.

Geološki procep na istočnoj strani kontinenta, koji će jednog dana ispuniti okean, širi se mnogo brže nego što su naučnici pretpostavljali.

PROČITAJTE: JELOUSTON SE CEPA SVE VIŠE: Zastrašujuća pukotina se iznenada pojavila u nacionalnom parku!

Iz tog razloga, kenijski prometni put Mai Mahiu urušio se nakon što se ispod njega pojavila pukotina, izjavila je Kenijska nacionalna uprava za auto-puteve za Dejli nejšen. 

U procep je prodrla voda, dodatno pogoršavajući problem stvaranjem dodatnih pukotina u zemljištu. 

 

"Veliki rascep razdvaja Afriku na dve ploče. Ustanovili smo da se somalska ploča odvaja od ostatka kontinenta brzinom od 2,5 centimetara po godini. Ukoliko se ovaj trend nastavi, somalska ploča nastaviće da se odvaja od nubijske ploče, što bi moglo dodatno da ugrozi postojeću infrastrukturu i bezbednost stanovništva", rekao je geolog Dejvid Adede. 

Naučnici će nastaviti da rade na proučavanju ove pojave, kako bi mogli da savetuju vladu u vezi sa najbezbednijim mestima za građenje puteva i kuća. 

Odvajanje somalske ploče izazvano je kretanjem dela Zemljinog omotača, koji prenosi toplotu od Zemljinog jezgra ka njenoj površini.

Scroll to top