Satelit pod kodnim imenom Objekat 2014-28E zarobio je pažnju i amatera i oficijelnih službi koje prate kretanje satelita jer je putanja kojom se kreće potpuno zbunjujuća i nepravilna. Pored toga, niko zasada nije uopznat s kojim ciljem ovaj satelit kruži oko zemlje, javlja Fajnenšnl Tajms.

Satelit se u utorak ujutro nalazio iznad Južnog Pacifika, a njegova putanja možeda se pratiti i preko interneta, onlajn. Brojni amateri zaintrigiraninepravilnom putanjom sudeluju u pokušaju otkrivanja svrhe ovog satelita.

Neki su uvereni da satelit sakuplja svemirsko đubre, i samo pomaže da se uklone te ogromne beskorisne limene gromade koje plutaju svemirskim prostranstvima. Drugi tvrde da ovaj satelit snabdeva druge satelite gorivom, te da obavlja popravke na tim drugim satelitima.

Ipak, nisu retki ni oni koji tvrde da ovaj satelit služi kako bi se uništili neprijateljski sateliti.

'Šta god da je, Objekat 2014-28E služi u eksperimentalne svrhe', rekla je za Fajnenšnl Tajms, Ptricija Luis, stručnjak za svemirsku bezbednost. - 'Ovajobjekat može da ima stvarno mnogo različitih funkcija, od kojih su neke vojne, a neke civilne. Jedna od tih mogućnosti je i preotimanje drugih satelita'.

 

 

 

'Postoji i mogućnost da Objekat 2014-28E ispaljuje kinetičke pelete na druge satelite. Ili da sudjeluje usajber napadima na druge satelite, ili da ih blokira na neki način'.

Raketa s ovim satelitom bila je lansirana u maju ove godine, a pored ovog, nosila je još tri tereta. Ali, nigde se službeno nije spomenut ovaj misteriozni satelit. Kada je uočen, u početku se verovalo da se radi tek o krhotini nekog starijeg satelita, ali kada su uočeni kompleksni manevri koje je izvodio, Rusija je odjednom u slžbenim izveštajima povećala broj prijavljenih satelita koji sudeluju u raznim svemirskim misijama'.

Nakon zbunjujućih putanji zabeleženih u avgustu i septembru, Objekat 2014-28E se prošlog vikendaprimakao ka drugim satelitima. To može da znači da je misteriozni satelit ili napokon presreo svoj cilj, ili da je završio svoju misliju - koja god da je bila.

Rusija je inače nagovestila da bi mogla da se povuče sa zajedničke svemirske stanice MSS, i da je spremna za početak gradnje svoje svemirske stanice, i to već od 2017. godine. Navodno su se za ovaj potez pripremili nakon što je ugao koji MSS pokriva na zemlji omogućio da se nazire 90 posto Rusije, a ne 5 posto. A Rusima se to ne sviđa.

 

(Izvor: novosti.rs)

 

 

 

 

Scroll to top