Pre 184. godine Srbija i njen tadašnji vladar knez Miloš Obrenović “izvojevali” su od turskog sultana Mahmuda II autonomiju u okviru Otomanskog carstva, koja je dobijena objavljivanjem čuvenog hatišerifa!

Ipak i ovaj važan dokument za Srbe nije prošao bez teorije zavere, a jedna od njih glasi da smo ga dobili zahvaljujući ni manje ni više nego homoseksualizmu!

 

 


Na današnji dan 1830. godine u Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša Obrnovića i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci su nakon toga prodali svoja imanja Srbima i napustili Beograd. Oružani sukobi u Drugom srpskom ustanku su trajali jedva nešto više od četiri meseca, a ona su se stvari rešavale diplomatskim putem.

Po pojedinim istorijskim zapisima i teorijama zavere, Srbija i knez Miloš dobili su hatišerif zahvaljujući naklonosti Turaka prema muškarcima. Naime prema predanju, kada je srpski vladar slao svoje deputate u Tursku rekao im je:

“Turci vole muškarce i pare, ja para nemam, a vi mi se bez hatišerifa nemojte vraćati“, a epilog posete srpskih izaslanika javno je 25.11.1830. godine pročitan na Tašmajdanu kada je Srbija dobila autonomiju u okviru Osmanskog carstva.

Ovim aktima Srbija je stekla prava na: slobodu veroispovesti, izbor starešina, nezavisnu unutrašnju upravu, povratak šest nahija koje je Karađorđe oslobodio tokom Prvog srpskog ustanka, slobodu trgovine, podizanje škola, bolnica i štamparija, zabranu naseljavanja Turaka u Srbiju i pravo na iseljavanje Turaka iz Srbije, osim u gradovima sa utvrđenjima.

Porez koji je Srbija dva puta godišnje isporučivala Porti, sakupljan je os strane srpske vlasti, a posebnim beratom Milošu je priznato nasledno kneževsko dostojanstvo.

Knez Miloš dobijanjem prava na nasledno kneževsko dostojanstvo postao je jedini hrišćanski vladar u okviru Otomanskog carstva koji je dobio baš to pravo koje je do tada bilo rezervisano isključivo za vladare iz Osmanske dinastije i retko i odnosilo se na one vladare koji su isključivo muslimanske veroispovesti.

 

(Izvor: telegraf.rs)

 

 

 

 

Scroll to top