BalkansPress

Dobro došli!

Drvena kućica na izolovanoj steni u sred reke Drine postala je prava svetska atrakcija.

Ova kuća kod Bajine bašte već 45 godina odoleva prirodi, a nakon časopisa "Nacionalna geografija" koja je joj je posvetila jedan broj, ovim magičnim delom ljudskih ruku se bavio i "Dejli mejl". Nedavno ju je spomenuo i "Biznisinsajder", koji ju je svrstao u top 16 najčudnijih kuća na svetu.

 

 
Ova fotografija dobila je nagradu na konkursu magazina "Nacionalna geografija"

 

Britanski "Dejli mejl" se našalio da njeni stanari nemaju problema sa komšijama, a celom svetu je prava misterija kako je kuća uspela da opstane na steni gotovo pola veka.

Nekoliko plivača je 1968. godine došlo na ideju da izgrade ovu kuću, jer im je bilo potrebno mesto za odmor, pa su izabrali jednu stenu sa koje su skakali u vodu. Kako je vreme prolazilo, rešili su da ovo mesto sebi učine udobnijim za boravak, pa su na vrh stene stavljali razne stvari koje su im omogućavale veći komfor, poput drveta i ostalog gređevinskog materijala.

 

 

Pošto su morali nekako da se zaštite od sunca, počeli su da prave i nešto što je ličilo na krov, a onda su rešili da improvizovanu kolibu pretvore u pravi jednosobni stan izgrađen od solidnog materijala koji bi odolevao prirodnim nepogodama neko vreme. Ipak, nisu ni pomišljali da će se kuća nakon skoro pola veka nalaziti na istom mestu.

Problem je predstavljalo kako prevesti materijal na sred reke zbog jake vodene struje po kojoj je Drina poznata, ali su to rešil tako što su neophodne stvari za gradnju prevozili čamcima, a veće komade koji su bili preteški jednostavno puštali uzvodno na reci i dočekivali ih pored stene gde su ih vadili i gradili kuću.

 

 
Napravljena je kao mesto za odmor plivačima iz Bajine bašte

 

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od retkih netaknutih oaza prirode u ovom delu sveta i zbog toga privlači pažnju turista iz celoga sveta. 

(Izvor: Blic) 

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top