BalkansPress

Dobro došli!

Postoji nekoliko teorija o tome kako je došlo do popularizacije kićenja jelke u celom svetu.

U etnološkim zapisima, taj običaj se smatra paganskim, a zimzeleno drveće je podsećalo na to da će zima proći i da će ponovo nastupiti proleće. Smatra se da su Nemci doneli jelku i Amerikancima i Kanađanima još u 19. veku, a sigurno je da se germanskim uticajem jelka prvi put našla i u Srbiji, u istom veku.

Rusi, međutim, čuvaju legendu u kojoj se krije glavni razlog kićenja jelke u ruskoj tradiciji.

 

Kada se Isus Hrist rodio u pećini u Nazaretu nebo se otvorilo, a čitav svet utišao kako bi dočekao rođenje Spasitelja. Jedna jedina, sjajna zvezda na nebu vodila je trojicu mudraca sa Istoka sve do Bogorodice i njenog sina koji će spasiti čovečanstvo. Mudraci su se poklonili budućem Spasitelju i doneli svoje darove. Nakon toga, stigli su i pastiri, pa su se i oni poklonili prinoseći svoje poklone.

Iznad pećine rasla su tri drveta – bor, kedar i jela.

 PROČITAJTE: NOVOGODIŠNJA PRIČA MOME KAPORA: Dok je još sneg padao i jelke bile prave, a ne plastične...

Znajući koliko važnom trenutku prisustvuju, drveće je poželelo da i ono nešto pokloni novorođenom Isusu i pridruži se slavlju celog sveta.

Kedar je tada zatresao svoje grane i pred pećinu su pale njegove iglice ispunjavajući čitavo mesto divnim mirisom.

Bor je zatresao svoje grane i na zemlju su pale najlepše šišarke kojima se mogla naložiti vatra i tako zagrejati malog Isusa i njegovu majku.

 

Jadna jela tada je gorko zaplakala. Ona nije imala ni mirisnih iglica ni toplih šišarki da daruje. Ona zapravo nije imala ništa što bi bilo vredno poklanjanja i zbog toga je bila strašno tužna.

Jeline suze videla je sjajna zvezda na nebu. Jako ju je dirnula iskrena tuga ovog skromnog drveta koje nema šta da pokloni malom Isusu, pa je poslala jednu malenu zvezdu da se spusti na sam vrh jelke.

PROČITAJTE: ŠTA REĆI SUTRA... Novogodišnja čestitka Paula Koelja

Tada je jelka zasijala zvezdanom svetlošću obasjavajući čitav kraj i, klanjajući se, spustila zvezdicu pred pećinu da čitav svet vidi da tu leži budući spasitelj čovečanstva. 

U čast ove stare ruske legende u ruskim crkvama se i danas pred Božić kiti jelka. Prema verovanjima, zvezda koja se tradicionalno postavlja na vrh jelke predstavlja Vitlejemsku zvezdu, koja je tri mudraca dovela do štale u kojoj se rodio Isus Hristos. Pokloni koji se stavljaju ispod jelke ​​​​​​​takođe podsećaju na Hirstovo rođenje, jer je to najveći dar koji je ljudima dat.

Scroll to top