BalkansPress

Dobro došli!

Unuci su mu i dalje živi a rođen je 1790. godine. Sigurno ćete se zapitati kako je to uopšte moguće, ali postoji jedno logično objašnjenje.

Džon Tajler je bio deseti predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Predsednik je postao 1841. godine, ali tek nakon što je bio potpredsednik!

 

Naime, njegov potpredsednički mandat počeo je 4. marta 1841. godine, a mesec dana kasnije nakon smrti predsednika Vilijama Henrija Harisona 4. aprila nastala je kriza oko nasleđivanja. Opozicija je predlagala da naslednik nastavi da nosi potpredsedničko zvanje i da privremeno obavlja položaj predsednika.

Najzad, na predsednički položaj je stupio Tajler stvarajući na taj način presedan na osnovu kojeg će se odlučivati u svim budućim sličnim slučajevima. Tajlerov način stupanja na položaj je zakonski prihvaćen tek Dvadesetpetim amandmanom iz 1967. godine.

Tajler je bio prvi predsednik rođen nakon donošenja Ustava SAD, ali za njega je vezan još jedan kuriozitet.

Naime, Džon Tajler, deseti američki predsednik koji se rodio 1790. godine i preminuo 1862. godine ima dva unuka koji su i dalje živi!

Postoji jedno sasvim logično objašnjenje.

Naime, Tajler je imao 63 godine kada mu se rodio najmlađi sin Lion (1853. godine), a njegov sin je imao 71 godinu kada je dobio svoje sinove Liona Džuniora (1924. godine), a u 75. godini i Harisona (1928. godine).

I Lion Džunior i Harison su i dalje živi, a objašnjenje leži u tome da je njihov deda imao 15 dece, a najmlađi je bio njihov otac Lion kojeg je dobio kasno u drugom braku. Slično, i Lion je sinove dobio u poznijim godinama i tako je porodica Tajler u samo tri generacije prevalila dva milenijuma i "zakačili" čak četiri veka.

(BalkansPress / B92.net)

Scroll to top