BalkansPress

Dobro došli!

Hvala mu kao i tetki bez kolača - samo je jedna od starih srpskih narodnih poslovica.

Vladeta Jerotić često napominje da, ako se ikada osetimo razočaranim u naš srpski narod, otvorimo knjigu narodnih poslovica. U njoj ćemo naći nepresušan izvor mudrosti i bistrine srpskog naroda. Izdvajamo zato deset narodnih mudrosti koje je pribeležio Vuk Karadžić, i koje na prvi pogled zvuče smešno, ali kriju duboke poruke.

 

*1. Koliki si veliki, a gaća nemaš! Mator si čoek, a nemaš pameti. Đeca po selima obično ne oblače gaće do 6 do 7 godina (dok ih ne mogu sama driješiti i svezati), pa kad ih obuku, više ih ne ostavljaju. Često ljudi po tom račune godine kad je koji gaće obukao, npr. kad je to i bilo, ja još nijesam bio gaća obukao, ili: tek sam bio gaće obukao.

*2. Kad đevojke nema, dobra je i baba. Gledaj: Za nevolju i babu vode.

*3. Kako kum prase, ti odmaj vreću. Kad ti ko hoće što da da, ne skanjuj se, nego uzmi odmah, dok se onaj nije premislio.

*Foto: Wikimedia / Bjankuloski06 / Opanci

*4. Kom obojci kom opanci. Kad se kazuje da će se ko s kim pobiti ili svaditi, pa ko bude jači, ili ko što dokopa. Valja da su se negda dvojica otimali oko obuće, pa jedan ugrabio obojke, a drugi opanke.

*5. Na putu ružica, a kod kuće tužica. Kad je koja na puti i u društvu nakićena i vesela, a kod kuće lijena i žalosna.

*6. Nije kriv onaj koji je dva ovna izio, već onaj koji mu je dao.

*7. Sit i ja i moj gost (ko mnogo ije, meni mio nije). Pripovjeda se kako je nekakom čoeku došao šura na konak, pa žena zgotovi i donese lijepu večeru, ali tek što počnu jesti, a domaćin rekne: „Sit i ja i moj gost (ko mnogo ije, meni mio nije), nosi ženo“. Pošto žena jelo digne i legnu spavati, zet ustane te večera, a šura ostane gladan. Isto tako dočeka on i drugoga šuru, a kad mu dođe treći, koji je bio malo i suludast, on mu na ove riječi: „ Sit i ja i moj gost“ odgovori: „Ako si ti sit, ja nijesam“, pa se onda naklopi te pojede svu večeru i ostavi zeta gladna.

*8. Lasno je ćelava obrijati.

*9. Pametan ko popino prase. Što bi valjalo da su i popova prasad mudra, to su mu i đeca luda.

*10. Hvala mu kao i tetki bez kolača.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top