BalkansPress

Dobro došli!

Kompozitor najpoznatije i najomiljenije srpske pjesme bio je sin Hrvata i Njemice. Otac Stanislava Biničkog, Stevan rođen je u Lici i porijeklom je bio Hrvat. U Srbiju je došao 1868. godine, a iz braka sa Marijom, porijeklom Njemicom, 1872. u selu Jasika kraj Kruševca rodio se Stanislav.

 

Stanislav Binički vodio je orkestar Kraljeve garde i vojni orkestar, a komponovao je "Marš na Drinu" na početku Prvog svetskog rata. Kompozicija je posvećena prvoj pobedi srpske vojske na Ceru 1914. godine i komandantu Milivoju Stojanoviću Brki, koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk.

PROČITAJTE: MRTVA TELA I SEKS SA PENZIONERIMA Bivši radnici kruzera otkrili NAJPRLJAVIJE TAJNE života ispod palube

Od kraja Drugog svetskog rata do 1964. u Jugoslaviji je "Marš na Drinu" bio prećutno zabranjen kao dekadentan i nacionalistički, a za javno izvođenje ove pesme išlo se na robiju. Do preokreta dolazi kada je pesma postala hit na Zapadu i to zahvaljujući Ivi Andriću!

 

Andrić je 1961. u Stokholmu primio Nobelovu nagradu upravo uz zvuke "Marša na Drinu". Pisac je staru, predratnu ploču poneo sa sobom u Švedsku i insistirao da mu nagrada za roman "Na Drini ćuprija" bude uručena uz ovu pesmu. Šveđanima se melodija mnogo dopala, a pesma se munjevitom brzinom proširila po celom svetu.

PROČITAJTE: ŽENA POBESNELA NAKON ŠTO JE AUTO ZAMALO UDARIO NA PEŠAČKOM! Onda je iz automobila izašla gospođa i počela je OZBILJNA TUČA! (VIDEO)

"Marš na Drinu" su, između ostalih, obradili britanski The Shadows, belgijski The Jokers, švedski The Spotnicks, holandski harmonikaški duo De Kermisklanten, italijanka Franka Sicilijano, južnoafrički organista Čeri Vajner, američki gitarista Čet Atkins... Od domaćih izvođača, svoje verzije kasnije su snimili Točak, Džoni Štućić, Lajbah...

 

Američki prepev pod nazivom "Little Soldier Boy" snimila je 1964. godine Peti Pejdž, najpopularnija pevačica 50-ih godina u SAD. U njenoj verziji pesme "Drina" je ime za igračku - drvenu figuricu vojnika. U refrenu idu stihovi: "Music, music, swinging and dancing, hopping to the polka band. Hoopla, hoopla, happy is the bride, when everybody takes her by her hand..." Tačnije, prepevana je kao dečija pesma, a pitanje je da li znaju koliko težinu ima ovaj srpski marš!

PROČITAJTE: Zaječarac je na pijaci kupio NAJSKUPLJI PARADAJZ, a kada ga je presekao i VIDEO TO ČUDO, više nije bio gladan (FOTO)

"Ja ne znam da li ima neka pesma koja može tako da me uzbudi kao ona melodija 'Marša na Drinu', jer sve mi se čini da čujem topot one srpske konjice koja napreduje prema Drini, da čujem onaj zvuk kad se vade sablje", govorio je Branko Ćopić.

(BalkansPress / espreso.rs)

Scroll to top