Strndžanje (ili strndženje), najbizarniji seksualni običaj u Srbiji, pre izvesnog vremena izazvao je veliku prašinu u čitavoj regiji, tim više što se doznalo da se u istočnim delovima Srbije takva praksa primenjivala praktično donedavno.

Predstavlja milovanje, ljubljenje, maženje između mladića i devojaka koji nisu u vezi. Strndženje je nastalo još u vreme Turaka a kod nas se najviše upražnjavalo u Negotinskoj krajini.

Tada bi se obično stanovnici nekog vlaškog sela našla u pećini u kojoj je gorela vatra, pa bi se svi ljubili i dodirivali. Sve devojke bi isprobale sve muškarce i obrnuto, i svi bi nosili maske. Partneri su se menjali do iznemoglosti.

- Strndžanje je... kad je (devojku) odvede tamo... pa je strndža tamo, to je to. Dođu momci, daju devojkama bombone pa je odvuče malo tamo u mrak - jednostavno je objasnila Dragoslava Stanković, koja pamti šta se događalo.

 

Strndžanje je bilo organizovano tako što su devojke organizovale sedeljke, obično posle teških jesenjih radova, a na okupljanja bi pozivale momke koji su im se tom prilikom udvarali, a zatim ih vodili u mrak, gde su se ljubili, pipkali i milovali.

Reč strndžanje (strndženje) poreklom je iz rumunskog jezika.

PROČITAJTE: NEDELjNI HOROSKOP za period od 16. do 23. februara 2020. godine (POSAO, LjUBAV, ZDRAVLjE)

Tokom ovog bizarnog običaja mladići i devojke su se ljubili, grlili i milovali i to svako sa svakim, sve do zore.

- Cele te noći, do pred zoru, devojka se strndžala sa svim momcima, odnosno, sve devojke sa svim momcima, išlo se u krug - objasnio je antropolog, Zlatimir Pantić.

Strndžanje je, po svemu sudeći, bilo organizovano zbog sticanja predbračnog iskustva. Devojke su organizovale sedeljke, obično posle teških jesenjih radova, a na okupljanja su, naravno, pozivale momke koji su im se tom prilikom udvarali, a zatim ih vodili u mrak, gde su se ljubili, pipkali i milovali. Evo kako te događaje pamte neki od muškaraca:

 

- Ponekad devojka je bila lepa, da ti je milo da je poljubiš, a ponekad ružna kao gabor. Momci su često izbegavali te lepe devojke, jer se one više prave važne i procenjuju momke, a ove malo ružnije, njima je svejedno - kaže Vitomir Ilić, prisećajući se ovih okupljanja.

PROČITAJTE: VEDRANA RUDAN: Kako nisi skužio da će tvoje dijete poginuti da bi se nečiji okot mogao voziti u Mercedesu!

Scroll to top