BalkansPress

Dobro došli!

Više od 100 minijaturnih satelita „Sprajt“ težine po pet grama lansirano je sa američkog svemirskog broda „Kiksat 2“, saopštio je njegov konstruktor Zak Mančester.

Sam satelit „Kiksat 2“ napravljen je na Univerzitetu Kornel i lansiran u orbitu u februaru ove godine sa teretnog broda „Cignus“ nakon odvajanja od Međunarodne svemirske stanice. U njemu su se nalazila 104 minijaturna satelita „Sprajt“ u obliku čipa — pločica veličine 3,5 sa 3,5 centimetra i težine 5 grama sa radio-predajnikom. Prvi pokušaj lansiranja 104 satelita sa broda „Kiksat 1“ 2014. godine nije bio uspešan.

 

PROČITAJTE: OGROMAN ASTEROID SVE BLIŽI ZEMLJI Tačno u ovo vreme će protutnjati iznad nas brzinom većom 21 put od brzine zvuka

​Minijaturni sateliti bi se u budućnosti mogli koristiti za rešavanje naučnih zadataka.

Mančester je na svojoj stranici na Tviteru saopštio da je komanda za lansiranje roja od 104 minijaturnih satelita „Sprajt“ izdata sa Zemlje 19. marta i zatražio od radio-amatera širom sveta da ga informišu o primanju signala sa njih. Kasnije je astronom Ses Basa potvrdio prijem signala sa satelita.

Mančester je takođe napomenuo da bi radio-amateri trebalo da požure sa slušanjem signala, jer se minijaturni sateliti brzo smanjuju i uskoro će sagoreti u atmosferi.

(BalkansPress / Izvor: Sputniknews.com)

Scroll to top