Ova mala, čupava životinja je sisar i blizak je rod sa zečevima, a zove se ili pika. Ipak, ova vrsta je toliko ugrožena, da ih ima manje od 30 na celom svetu i niko ih nije video od 1983. godine.

Ova životinjica prvi put je primećena u planinama Tjan Šan u Kini, gde pravi rupe u stenama i tu se nastanjuje. Iako naučnici znaju gde mogu da pronađu ovu životinju, jako je teško uhvatiti je fotoaparatom.

Endrju Smit i Li Vei Dong su proveli 37 dana između 2002. i 2003. godine u potrazi za ovom životinjom i nikako nisu uspeli da je fotografišu.

Ipak, prošlog leta, čovek koji je i otkrio ovu vrstu 1983. je uspeo da uslika ili piku 20 godina od poslednjeg viđenog primerka. Do sada je primećeno samo 29 njih.

Početkom 90-ih, naučnici su naveli da oko 2000 ili pika živi u oblasti Hinđijang, ali je vremenom njihov broj znanto opao, pa su 2005. godine proglašene za ugroženu vrstu. Tokom godina, njihov broj je opao za 55 procenata, ali se tačan razlog ne zna. Navodno, ono što ih najviše ugrožava su klimatske promene i ljudski faktori.

(Blic.rs)

 

Scroll to top