Obožavate slaninu ali su vas raznorazne teorije o tome kako je nezdrava i da deblja, pomalo udaljile od nje? Ne brinite, mi vam otkrivamo zašto biste je baš trebali jesti.

Slanina je jedina koja je istovremeno i slana i slatka

Premda sadrži slano i slatko, odnosno dve podskupa koji su potpuno različiti, kada je slanina u pitanju one se savršeno stapaju i čine tu namirnicu izuzetno primamljivom.

Nema ugljenih hidrata

Uprkos učestalom mišljenju, ne debljaju masti već ugljeni hidrati. Prehrana s niskim udelom ugljenih hidrata preporučuje se za održavanje telesne težine. Pogrešno je mišljenje i da ugljeni hidrati daju energiju organizmu. Istina je da telo energijom snabdevaju masti. Stoga, klonite se ugljenih hidrata i navalite na slaninu!

 

Odlična protiv mamurluka

Ništa ne može izlečiti mamurluk kao masna slanina i šoljica kave.

Pruža osećaj sitosti

Sadrži visok udeo zasićenih masti, pa ćete duže osećati sitost nego da jedete ugljene hidrate.

Hrskavo je dobro

U životu ne ide uvek sve glatko. Pržena, hrskava slanina možda svojim oblikom podseća na životne uspone i padove, ali svojim božanstvenim okusom nas podseća da ništa nije nepremostivo. Na kraju krajeva, što je život bez malo uzbuđenja?!

Najbolji razlog da ujutro ustanete iz kreveta

Pogotovo ako slaninu prži vaša srodna duša kako bi vas dočekao gotov doručak. No, bilo kako bilo, slanina će u svakom slučaju popraviti vaše jutarnje raspoloženje bez obzira na obaveze koje vas očekuju tokom ostatka dana.

 

Bogata je vitaminima

Slanina je prepuna esencijalnih B vitamina koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sistav i uopšte za naše telo . Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47 posto niacina (vitamin B3), 38 posto vitamina B12 i 36 posto cinka. Dakle, zaboravite multivitamine i posegnite za slaninom.

Nije se loše zamastiti ponekad

Dobro je zaprljati ruke s vremena na vreme, a naročito ako to učinite grickajući slaninu. To ionako nije problem kojeg malo sapuna i vode neće rešiti.

Jeli su je i praljudi

U poslednje vreme je paleo dijeta postala hit. No, taj način prehrane nije ništa novo. Štaviše, obroci koje su jeli naši najraniji preci sastoje se od voća, povrća i mesa. Dakle, ako su praljudi jeli meso, jeli su i slaninu.

Jednostavna je za pripremu

U stvari je idealna za lenje osobe koje jedva da uključe šporet, a kamoli da satima pripremaju obrok. Ukoliko volite prženu, možete je čak i u mikrotalasnoj peći spremiti. No, dovoljno je i samo da narežete dimljenu slaninu, pa da dobijete pravu delikates na svom tanjiru.

 

Idealan je dodatak svim obrocima u bilo koje doba dana

Slanina za doručak? Naravno. Slanina za ručak? Da, naravno. Slanina za večeru? Zašto ne?! Slanina uvek dobro zvuči, bez obzira na doba dana. Možete je kombinovati s jajima, hamburgerom, odreskom...

I kad je loša, dobra je

Čak i najgora slanina je bolja opcija od nikakve slanine. Ono što je čini dobrom je to da s njom nikada nećete pogrešiti. Čak i ako ste je malo prepekli ipak ćete je pojesti. 

Za svakoga postoji određena vrsta slanine

Pri spomenu na slaninu, najčešće pomislimo na svinjsku. No, šta je s ljudima koji ne jedu svinjetinu? Problem rešen. Nabavite, npr. ćureću slaninu. Taj delikates, se naime, može dobiti od bilo koje vrste životinja. A verovali ili ne, postoji čak i pačja slanina.

Obiluje proteinima

Protein je ključna komponenta u zdravoj hrani, a srećom, slanina je super bogata proteinima! Protein je ključni sastojak za održavanje visoke količinr energije, kao što je bitan i za kosu, nokte, te kožu.

Scroll to top