BalkansPress

Dobro došli!

Kreativno: Za razliku od današnjih pesama, u kojima se o razvratu govori kao „dobar dan“, nekada se o tome strogo vodilo računa i pevači su birali reči kako bi opisali prva seksualna iskustva.

Dok se u najvećem broju današnjih pesama peva o separeima, splavovima, skupim viskijima, šampanjcima i markiranoj garderobi, a naročito o seksu, tematika numera iz osamdesetih i devedesetih bila je dosta suptilnija.

PROČITAJTE: OBOŽAVALI SMO GA U PILE TELEŠOPU: Zoran se konačno vratio u Srbiju sa ćerkom, a ovo je glavni razlog! (FOTO)

 

Nekolicina domaćih pevača i muzičara sa eks-Ju scene pevala je o onim temama koje su u to vreme bile tabu, poput prvog seksa.

Upravo mnoge umetnike iz tog vremena takve pesme su i proslavile, a mi vam predstavljamo nekoliko najinteresantnijih.

Zabranjeno pušenje

Probušeni dolar

*FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Najpoznatiji sarajevski bend o ovoj temi prišao je iz ozbiljnog ugla. Reč je o pesmi „Kako je Velika Britanija postala probušeni dolar“. Mladu devojku, koja je posle banjalučkog zemljotresa ostala bez adrese, iskoristio je glavni „sarajevski frajer“, u pesmi nazvan „otrov za klinke“ Đulijano Pike. On devojke zavodi u mraku, zbog čega sutradan one imaju znatno manju vrednost, pa ne vrede ništa, isto kao i probušeni dolar. „Đulijano Pike, otrov za klinke, ženskih srca on je gospodar. Zavede je u mraku, u velikom parku, a već sutra za njom viknu probušeni dolar“.

 

Novi Fosili

BILO MI JE PRVI PUT

*FOTO: DADO ĐILAS

Momenat gubljenja nevinosti pronalazi se u pesmi Novih fosila „Bilo mi je prvi put“. Junaci numere ne samo da imaju s kim nego imaju i gde, pa tako oni konstatuju „Bilo mi je prvi put, samo jednom prva zora sviće. Najlepše su čiste i nespretne ruke...“.

Film

SJEĆAM SE PRVOG POLJUPCA

*FOTO: KURIR

Jura Stublić rado evocira uspomene na svoj prvi odnos. U pesmi „Sećam se prvog poljupca“ on se sa zadovoljstvom priseća prvog poljupca i dodira, jer je samo tada drhtao. Za razliku od mnogih pevača, Jura prvi seks opisuje na nežan način i dao bi sav novac koji ima da se bar na sekund vrati u taj trenutak. „Sjećam se prvog poljupca, samo on je bio i sladak, sjećam se prvog dodira, samo tada sam drhtao“.

 

Parni valjak

NEDA

*FOTO: DRAGAN KADIĆ

Neda je bila devojka u koju su svi mladići u školi bili zaljubljeni, pa i glavni junak pesme Parnog valjka iz 1980. Svi su maštali da budu s njom, ali se Neda nije dala, sve do jednog dana... „Neda, nije više tako ohola. Neda, mnogo lakše sada kaže ‚da‘ Gledam je dok se svlači, kako to sada stručno radi i pitam je da l‘ se sjeća onih dana kako nas je redom odbijala tada.“

Mile Kitić

KRALJICA TROTOARA

*FOTO: DRAGAN KADIĆ

Jedan od najvećih hitova Mileta Kitića, koji se i dan-danas sluša i budi puno emocija, jeste „Kraljica trotoara““ Folker peva o ponovnom susretu sa svojom prvom devojkom, prvom ljubavi s kojom je izgubio nevinost, a koja je igrom sudbine postala kraljica trotoara i prodaje svoje telo. „Moja prva ljubav, moj prvi pređen most. Moja prva ljubav, moja nevinost. Moja prva ljubav, sada svetom hara, postala je kraljica trotoara.“

 

Vera Matović

PRVI PUT

*FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Vera Matović nije pevala samo o Milanu siromahu, lepih očiju i širokih veđa, već i o prvom seksu. U pesmi „Prvi put“ pevačica priznaje da se zaljubila i izgubila nevinost, a opisuje i kako je plakala i patila kada je okončala vezu s dotičnim. „Morao je biti prvi put, i ja sam ljubila. Lepo je, lepo prvi put, ja sam se zaljubila. Sve ljubavi priznajem, velike i male, al‘ su prve suze u srcu ostale“.

Stevan Anđelković

PRVI PUT

*FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Stevan ima pesmu koja se zove „Prvi put“ i čija je tema gubljenje nevinosti. Za razliku od svojih starijih kolega, koji su morali da indirektno pominju prvo seksualno iskustvo u stihovima, kod Anđelkovića je sve to transparentno. Naravno, pesme je mlađeg datuma (iz 2006), pa je to i očekivano. „Dok smo živi pamtićemo to, jedno drugom prvi bili smo.“

 

Ivan Kurtić

BELA

*FOTO: PRINTSCREEN

Jednu od najnovijih pesama u istoriji ove tematike otpevao je Ivan Kurtić ove godine na Beoviziji. U pitanju je numera „Bela“. Glavni akter, inače mladoženja, pati što se ženi devojkom koju ne voli, pa kaže da bi više voleo da uzme onu koja mu je prirasla za srce, iako nije nevina. Naime, romska tradicija počiva na tome da mlada mora da bude nevina, što se posle prve bračne noći iznosi na videlo. „Crvene su cipele, crveni ‚ferari‘. A ti danas nisi tu, to mi sreću kvari. Eh, što nije tvoje lice ispod njenog vela, nema veze što bi bila postelja bela.“

Zdravko Čolić

MAĐARICA

*

*FOTO: DRAGANA UDOVIČ

Premda mnogi misle da je Zdravko Čolić pevao uglavnom romantične pesme o srećnim, ali i nesrećnim ljubavima, i on nas je iznenadio. Gotovo niko ne bi poverovao da je Čola u pesmi „Mađarica“ opevao prvi seks. Našeg najpopularnijeg pevača, koji se „još nije ni brijao“ zapravo je razdevičila Mađarica - bar u strofama čije je autor Đorđe Balašević. „Nisam ni ja od kamena, kad se takla mog ramena... Ne znam da l‘ se zaljubila, kao divlja me ljubila...“

 

Zana

13 JE MOJ SREĆAN BROJ

*FOTO: PRINTSKRIN YOUTUBE

U hronološkom smislu gubljenja nevinosti, najradikalnija je grupa Zana. U pesmi „13 je moj srećan broj“ Zana Nimani peva o tome kako je izgubila nevinost u trinaestoj godini. U ovoj numeri se vidi i izvesni socijalni problem, jer su svakako da devojčice u ovim godinama (sedmi razred) premlade za gubljenje nevinosti. Pevačica se u pesmi priseća kako je prvi seks izgledao i da ju je pomalo i bolelo, kao i da su se krili po mračnim parkovima. „Bilo mi je godina trinaest, ti si bio moje najluđe iskustvo.

Mada sam mogla da biram, tebi sam dala preimućstvo.

Sećam se trinaest, moj je srećan broj, trinaest, sad kad nisi moj trinaest, verujem u to, trinaest, to je moj srećan broj.

To je bio samo trenutak, ispred nas nije bilo perspektive dao si mi nove vidike, i pružio najlepše motive.

Sećam se sa pomalo bola, šta smo sve pričali u tami, uz muziku sa ploča kad smo bili sami.“

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, Jelena Stuparušić, Ivan Ercegovčević)

Scroll to top