Belog, odnosno albino vrabca, jednu od najređih ptičjih vrsta na svetu, uslikao je Viktor Jovićević iz Kraljeva, u kraljevačkom naselju Mošin gaj, gde je ova ptica, pre par dana napravila svoje stanište.

PROČITAJTE: MALI ZNAK PAŽNJE ZA VELIKOG ČIKA ĐORĐA: Čuvaru srpskog groblja na Zejtinliku simboličan poklon uručio potpomak poginulog vojnika

 

- Beli vrabac se rađa jedan u milion jedinki i njegove šanse za preživljavanjem su male, budući da ga bela boja čini vidljivijim, što privlači druge ptice grabljivice. Mnogi narodi ovu vrstu smatraju posebnom i izuzetnom, dok joj neki istovremeno pripisuju magične moći. Veruje se da ako neko ugleda ovu pticu, može da pomisli želju i ona će mu se ostvariti, kaže Jovićević za Kurir.

*FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

Prema rečima Jovićevića, koji je veliki zaljubljenik u prirodu i u sve vrste životinja, beli vrabac u prirodi je izuzetno redak, a razlog njegove neobične, bele boje, zapravo je genetska mutacija.

*FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

 

PROČITAJTE: RUSKI SVEŠTENIK IZJAVOM ŠOKIRAO JAVNOST ŠIROM SVETA: „Žene koje žive u vanbračnoj zajednici su prostitutke“

*FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

- Otkuda baš on da se stvori u jatu drugih, domaćih vrabaca, na koje smo navikli, ostaje enigma za sve Kraljevčane koji su ga ovih dana primetili u Mošinom gaju. Do sada je u gradu na Ibru bilo nesvakidašnje videti i belog goluba ili golubicu, a kamoli belog vrapca, dodaje Jovićević.

*FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

Svetski mediji zabeležili su pojavu belog vrapca u mnogim krajevima širom planete. Pre par godina primećen je u jednom od nacionalnih parkova u Australiji, potom u Slovačkoj i Poljskoj, da bi tokom prošle godine, jedna jedinka bila fotografisana i u Velikoj Britaniji.

Ovo je, inače, prvi zabeležen slučaj njegovog pojavljivanja u Srbiji.

(BalkansPress / Izvor. Kurir.rs, J. S.)

Scroll to top