Kako da se na brzinu rashladite tokom paklenih dana?

Osvežiće vas voće i povrće, čaj od nane i pića od limete, a izbegavajte slana i masna jela i alkohol.

Masna i teška hrana dodatno greje organizam i čini vrućinu još nepodnošljivijom. Ipak, nije potrebno da se odreknete hedonističkih sklonosti, posebno ako hranu doživite kao dodatni način osveženja. I sama priroda se za to pobrinula i obezbedila nam je mnogo sezonskih namirnica bogatih nutrijentima koji najviše trebaju organizmu.

- Najviše će nam odgovarati kiselo mleko, krastavac, a za piće je nesumnjivo na prvom mestu limunada, naravno bez šećera, i u nju dodajte par listova nane - kaže nutricionista Gordana Đorđević.

 

Voće i povrće su po pravilu puni vode koja služi kao dodatni izvor preko potrebne tečnosti, a istovremeno hladi. Dodatno, ove su namirnice bogate kalijumom, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i koji je za optimalno funkcionisanje organizma neophodno nadoknaditi.

Najbrži recept za osveženje je priprema voćnih i salata od povrća napravljenih od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, paradajza, tikvica i patlidžana. Odličan izbor su i razne vrste frapea s mlekom od žitarica i voćem koji mogu poslužiti kao osvežavajući i hranljiv međuobrok.

Listu namirnica za osveženje upotpunjuju razne žitarice koje (pošto su skuvane i ohlađene) u kombinaciji s letnjim povrćem i zakiseljene limunovim sokom pružaju obrok lak za varenje, a idealan za vruće letnje dane.

Dodatna pogodnost ovakvih obroka je mnoštvo vlakana koje sadrži, a koja podstiču pravilno varenje i oslobađaju te osećaja naduvenosti, koji je delimično uzrokovan i gubitkom elektrolita znojenjem.

Potrebe za proteinima zadovoljiće riba i mlečni proizvodi sa malim procentom masti, a kod sira prednost dajte mekšim sirevima sa što manje masti poput svežeg kravljeg sira.

Scroll to top