Kada je tim holandskih naučnika predstavio svetu prvu pljeskavicu uzgojenu od matičnih ćelija u laboratoriji 2013. godine, to parče mesa koštalo je 300.000 dolara. Što je još gore, bilo je suvo i bezukusno. Sada se, međutim, nadaju da će za pet godina na tržište uspeti da izbace komercijalno isplativu, ukusnu pljeskavicu.

Sve doskora, laboratorijski uzgajana teletina zvučala je kao naučna-fantastika, ali ubrzani razvoj molekularne biologije i proučavanja matičnih ćelija učinili su da futuristički koncept postane realnost 2012. godine.

 

 

Argumenti za odstranjivanje životinja iz ljudske jednačine ishrane praktično su beskonačni. Industrija mesa kakva danas postoji zauzima ogroman geografski prostor, troši izuzetno mnogo resursa za proizvodnju, stvara neverovatnu količinu gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, umnogome je doprinela pojavi bakterija otpornih na antibiotike i često je veoma nehumana.

Ukoliko bi laboratorijski uzgojeno meso moglo da eliminiše ove probleme, i da pritom bude ukusno i dostupno, onda se čini da bi ignorisanje njegovog razvoja predstavljalo vrhunski bahatluk čovečanstva.

*Ovako sve počinje...

Naučnici su sve prethodno navedene razloge poprilično ozbiljno shvatili, pa osim holadnskih naučnika, njihove izraelske kolege pokušavaju da uzgoje pileće grudi, a ulažu se veliki napori u kultivisanju ribljih proteina.

Mark Post, koji je predvodio holandski tim u pravljenju laboratorijske pljeskavice, osnovao je kompaniju "Mosa Meat" sa ciljem da što pre razvije meso za masovnu proizvodnju, i smatra da je taj cilj ostvariv za pet godina.

 

Post je rekao za Bi-Bi-Si da bi meso isprva moralo da se unapred naručuje, ali da bi se ubrzo našlo u supermarketima kada bi potražnja postala dovoljno velika, čime bi i cena mogla da bude smanjena.

I dok tačna cena nije poznata, najverovatnije će biti konkurentna. Početkom ove godine, Postov tim najavio je da je uspeo da smanji cenu na nešto preko 11 dolara po pljeskavici, odnosno 36 dolara za pola kilograma.

... a ovako završava

Ipak, najbitnije je kakvog će ukusa meso biti. Ukoliko ne zadovolji taj kriterijum, svi napori biće uzaludni. Post je i po tom pitanju veoma optimističan jer je njegov time u procesu dodavanja ključnog elementa koji je nedostajao prilikom degustacije njihovoj pljeskavici 2012. godine - mast.

Osim toga, stručnjaci pokušavaju da pronađu način da povećaju količinu gvožđa u mišićnim vlaknima - još jedan važan faktor koji umnogome doprinosi ukusu.

(Izvor: Blic.rs)

 

Scroll to top