Mogu li bundeve da rastu na drveću? Mogu, ali u Nišu! Baš to se desilo u bašti Radmile Cvetanović (66) iz niškog naselja Duvanište, kojoj su bundeve procvetale i dale plodove u krošnjama jabuke, lešnika i na vinovoj lozi!

Radmila kaže da su bundeve samonikle i da ih nije posebno sadila. A zašto su biljke počele da rastu i penju se uz drveće i da u krošnjama formiraju plodove koji inače u „normalnim okolnostima“ sazrevaju na zemlji - nikome nije jasno.

Sa stabla lešnika Radmila je upravo skinula bundevu tešku skoro 30 kilograma jer je postojala opasnost da se otkine, padne i razbije, dok će ovih dana ubrati i bundevu koja se smestila u krošnji jabuke. Od oka se može oceniti da ima između 20 i 30 kilograma, a ima dužinu od 60 i obim od 120 centimetara, pa je bolje da i nju na vreme ubere da ne bi propala. Najmanja bundeva, koja se, isprepletana sa čokotom vinove loze, „ugnezdila“ u vinjagi na dva metra visine u Radmilinoj bašti sačekaće još do berbe, koliko to vreme bude dozvoljavalo.

- Bundeve su samonikle. Primetila sam kada su nikle stabljike, ali nisam očekivala da će početi da rađaju. Međutim, naglo su napredovale. Ovoj koja je bila u lešniku morala sam da postavim dasku da ne bi pala, dok se bundeva u jabuci bolje snašla i zadržala u granama. Biće od njih lepa pita za Badnje veče - kaže Radmila.

Živojin Bojić, predsednik Udruženja vinogradara i voćara „Čegar“, kaže da se bundeve uzgajaju isključivo na zemlji, ali da se može desiti da biljka krene da raste uz drvo.

(Alo.rs)

Scroll to top