BalkansPress

Dobro došli!

Ukoliko vam i mama i tata imaju plave oči, ili jedan roditelj ima zelene, a drugi plave - a vaše su braon, nauka kaže da postoji dobra verovatnoća da ste usvojeni. Ali, pre nego što krenete da skupljate pare za DNK test, trebalo bi da znate da postoji još jedno objašnjenje koje bi moglo bar malo da vas umiri.

PROČITAJTE: Pametna na mamu, ne na tatu: Deca inteligenciju nasleđuju od majke!

 

Braon oči

Ukoliko vam bar jedan roditelj ima braon oči, velika je verovatnoća da će i vaše biti te boje. Naime, ukoliko oba roditelja imaju braon dužice, i dete će imati istu boju u 75 odsto slučajeva - što je super, jer ljudi koji imaju smeđe oči imaju jednu posebnu moć! Ukoliko, pak, samo jedan od roditelja ima braon, a drugi se diči plavim ili zelenim očima, postoji 50 odsto šanse da dete nasledi tamnu boju.

Ova dva gena određuju boju očiju-Gen EYCL3 nalazi se u hromozomu 15 i određuje da će boja očiju biti smeđa (dominantan alel A) ili plava (recesivan alel a). Gen sa oznakom EYCL1 koji je smešten u hromozomu 19 određuje boju očiju da bude zelena (dominantan alel B) ili plava (recesivan alel b).

Sada dolazimo do onog "međutim" dela priče, koji bi trebalo da zabrine svu tamnooku decu svetlookih roditelja.

Genetski je nemoguće da dete dva plavooka roditelja ima braon oči. Isto tako je genetski nemoguće da dete zelenookog i plavookog partnera (bez obzira na pol) ima tamne oči. Jedino u slučaju da oba roditelja imaju zelene dužice postoji šansa da dobiju dete sa smeđim okicama, ali je i ona manja od jednog procenta.

Ukoliko jedan partner ima braon, a drugi plave oči, takođe je nemoguće da dobiju dete sa zelenim očima.

 

Nasleđivanje boje očiju

Dok sada po glavi prebirate koje vam boje roditelji imaju oči, i koja je boja očiju roditelja vaših prijatelja, dozvolite da vam objasnimo o čemu se radi: boja očiju je određena jednim genom koji ima dva alela: dominantan i recesivan, pri čemu dominantan određuje tamnu boju očiju i osobe mogu da imaju genotipove AA (dominantan homozigot) ili Aa (heterozigot), a svetlu boju određuje recesivan alel pa su osobe sa svetlim očima genotipa aa (recesivan homozigot). Da, zvuči dosadno, ali je jako bitno - isto kao i činjenica da oči mogu da otkriju mnogo toga o vašem zdravlju.

Резултат слика за nasledjivanje boje ociju

*Nasleđivanje boje očiju / Foto: Twitter

Dolazimo do još jednog "međutim" momenta, posle kojeg ćete moći malo da odahnete. Naime, genetika je čudna nauka, i ovo nije jedini način na koji se određuje nasleđivanje boje očiju. Drugi princip, koji je manje popularan, nalaže da se boja očiju poligeno nasleđuje što znači da nju određuje veći broj gena pri čemu neki od njih imaju manji, a neki veći efekat na količinu pigmenta. Kod poligenog nasleđivanja već ne možemo biti tako isključivi kao u prvom tumačenju, ali uglavnom roditelji svetlih očiju imaju istu takvu decu.

Scroll to top