Raskošni, ranoprolećni cvetovi ljubičaste boje, ogromno lišće i brz rast, glavne su karakteristike paulovnije. List je u prečniku do 40 cm pa pruža savršenu hladovinu tokom leta, a zbog velike lisne mase ovo drvo zovu i fabrikom kiseonika. Deset godina staro stablo može da apsorbuje čak pola tone ugljen dioksida! Iz tog razloga se posebno preporučuje u gradskim i industrijskim zonama. Paulovnija je medonosna biljka, stabla posađena na jednom hektaru površine daju čak 900 kg nektara. U svetu se najčešće gaje dve vrste: Paulownia elongata i Paulownia tomentosa.

 

 

Zanimljivo je da verzija elongata ima stablo koje najbrže raste i zovu je drvetom budućnosti. Za samo sedam godina drvo dostiže do 20 m (prečnik stabla je od 40-50 cm). Paulovniji odgovara propusno zemljište slabo kisele ili neutralne reakcije, nivo podzemnih voda ne sme biti viši od 1,5 m. Dobro uspeva na nadmorskim visinama od 800 do 900 m (može da se gaji i na 1500 m), važno je samo da mesto za sadnju bude zaštićeno od hladnih vetrova.

Ako ovo vrstu želite da gajite zbog drveta, sadite je na rastojanju 4x4 m na ravnom zemljištu, odnosno 5x4 m na padini. Drvo možete da koristite tek osme ili desete godine od sadnje. Kontejnerske sadnice mogu da se posade gde god poželite. Ovogodišnje sadnice presadite krajem aprila ili početkom maja, da bi do zime razvile korenov sistem. Kada birate mesto za sadnju, vodite računa o veličini biljke. Iskopajte jamu dva puta veću od veličine kontejnera i posadite bez rastresanja busena. Ako postoji opasnost od jačih vetrova, uz ivicu jame postavite kolac i za njega elastičnom trakom pričvrstite biljku. Jamu dopunite plodnom i rastresitom zemljom, uz dodatak humusnog đubriva. Utisnite zemlju oko stabla i obilno zalijte, da biste istisnuli vazdušne džepove. Po potrebi dopunite zemljom. U krugu od 50 cm oko stabla, zemlju pospite malčem. Na taj način ćete sačuvati vlažnost zemljišta. Paulovnija je osetljiva na mraz dok ne ojača, pa je poželjno da se prve godine zaštiti. Pre zime ili pošto lišće opadne, stablo zaogrnite slojem zemlje visine 20 cm.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top