BalkansPress

Dobro došli!

Šok i neverica sačekali su Beograđanku Ivanu M. (28) iz Borče kad je paradajz koji je kupila u lokalnoj prodavnici krenula da seče za salatu. Umesto uobičajenog crvenog srca u unutrašnjosti ove povrćke je zatekla nešto što dosad nije videla. I nije jedina.

- Gle jagoda! - viknula je iznenađena Ivana kad je shvatila da ono što se nalazi u jezgru neodoljivo podseća na slatku crvenu voćku koja nas ovih dana mami sa rafova.

Ona kaže da se nije usudila da proba neobičnu "jagodu", ali da je na dodir jezgro bilo mekano, prekriveno sitnim dlačicama, koje objektiv njenog fotoaparata, nažalost, nije mogao da uhvati - ali su jezive. Od tri paradajza, koliko je kupila, u dva je našla ovu "dlakavu jagodu".

 

- Ja sam u šoku. Mislila sam da sam kupila paradajz, a onda sam shvatila da nemamo pojma ni šta kupujemo ni šta jedemo. Izgleda da je danas stvarno sigurno samo domaće - poručuje razočarana Beograđanka.

 *Ludi paradajz sa "jagodom", Foto: Ivana M.

Iz Nacionalne organizacije potrošača kažu da ne mogu da tvrde o čemu se radi, ali da ovakve izmene u voću i povrću najčešće znače da je genetski modifikovano.

- Ovde se sigurno ne radi o starom, organskom zrnu, već je najverovatnije genetski modifikovano. Unutra ne bi trebalo da je zaista jagoda već samo tako izgleda - objašnjava Goran Papović, predsednik ove organizacije. 

Iz lanca radnji u kojoj je naša čitateljka kupila voćku kažu da ne znaju tačno poreklo paradajza, te da je za to zadužen dobavljač.

- Više od pola godine sarađujemo sa istim dobavljačem, i za sad nismo imali ni jednu pritužbu na kvalitet. Ranije smo imali problema sa dobavljačima, ali smo sada jako zadovoljni. Ne znam da li imaju sertifikat da hrana nije GMO - kaže direktor lanca Goran Dragičević.

Scroll to top