Po završetku Prvog svetskog rata, u Alberti je jedna od planina zapadno od reke Kananaskis dobila ime – Putnik, u čast srpskom vojvodi.

Kada govorimo o Stenovitim planinama, mnogo je toponima koji će se pojaviti u razgovoru, ali i jedan koji će učiniti da svaki poznavalac istorije Srbije na trenutak zastane - Putnik.

 

 

Naime, Kanađani su planinu visoku 2.940 metara nazvali tako kako bi odali počast čuvenom vojskovođi i savezničkoj srpskoj vojsci koja je pretrpela velike gubitke u ratu.

Reč je o delu venca Stenovitih planina koji se nalazi između Alberte i Britanske Kolumbije, koji je ovo ime dobio još 1918. godine – odmah posle Velikog rata.


 *Foto: Wikimedia Commons

Međutim, tek stotinak godina kasnije, u oktobru 2012, u podnožju planine je postavljena spomen-ploča koja otkriva priču o njenom imenovanju.

„Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe vojvode Radomira Putnika (1847-1917).

Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila, za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva”, istaknuto je na njoj.

(Izvor: NationalGeographic.rs)

Scroll to top