Boje imaju snažan uticaj na naše raspoloženje, ali i na sva naša čula. I dok neke nijanse mogu podstaći dobro raspoloženje, otvoriti nam apetit ili nas pak čine privlačnijima, postoje i one koje mogu stvoriti potpuno suprotan efekat.

Jedna takva je i boja koja je ujedno proglašena najružnijom bojom na svetu.

Reč je o smeđe-zelenoj nijansi, mešavini maslinasto zelene i kaki boje, koja je dobila brojne 'epitete' poput boje prljavštine, taloga pa čak i smrti, a njen službeni naziv glasi "Pantone 448C" ili "opaque couché".

 

Iako ova boja ima veoma negativan prizvuk, poruka koju bi ona trebalo da prenese zapravo je vrlo važna i moćna. Naime, između svih boja i nijansi sunčevog spektra, najružnija boja na svetu je odabrana kako bi uticala na pušače i podstakla ih na prestanak pušenja.

Pre četiri godine, australijska vlada je angažovala istraživačku agenciju 'GfK' čiji je zadatak bio da naprave najneprivlačniji dizajn kutije cigareta koji bi trebalo da bude jedinstven za sve duvanske kompanije.

Nakon tri meseca istraživanja, stručnjaci su došli do zaključka kako najnegativniji efekat mogu postići upravo opaque couché bojom koja, u kombinaciji s grafičkim upozorenjima na opasnosti za zdravlje, ima neverovatno negativan efekt na posmatrače, ali i korisnike duvanskih proizvoda.

(Blic.rs)

Scroll to top