BalkansPress

Dobro došli!

Svetski fenomen cvetanje Tise, koje se održava u Novom Bečeju od 13. do 15. juna, privlači svake godine veliki broj posetilaca, među kojima su i biolozi širom sveta. Ovaj prizor može se videti samo na još jednoj reci, Jang Ceng Jang, u Kini.

 

 

Insekt, star više od 200 miliona godina, poznat kao Tiski cvet, nakon tri godine provedene u mulju reke, u toku samo jednog dana izlaze iz reke i leteći u rojevima produžavaju svoju vrstu. Posle zalaska sunca, Tiski cvet polaže jaja i završava svoj život.

svadbeni ples na tisi

U Novom Bečeju svake godine se priprema dvodnrvna manifestacija “Kad Tisa cveta” u slavu ovog jedinstvenog fenomena. Gosti tada mogu sa brodova i čamaca da posmatraju rojeve insekata iliti cvetanje reke.

 

Svi posetioci moći će da spuste u reku svećice na čamčićima od liciderskih srca sa ljubavnim porukama.

srca

Iako u rekama Srbije živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, svadbeni let nijednog od njih nije tako veličanstven, a u isto vreme i dramatičan, kao kod Tisinog cveta.

 

Zlatnožutog tela, velikih crnih očiju, lepršajući svilenkastim krilima za svega nekoliko sati završavaju svoju zemaljsku misiju.

tisa

Na kraju svadbenog plesa umiru ponajpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja i ženke. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

(Izvor: Opanak.rs)

Scroll to top