BalkansPress

Dobro došli!

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je neizostavna prehrambena namirnica. Plus, u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C tako da se može odlično nositi sa prvacima kada je ovaj vitamin u pitanju, limunom, kivijem, narandžom.

 

Lekovita svojstva

1) osvežava duh i deluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorišćavanju belančevina;
2) organizam čini otpornim na stres;
3) aktivira izmenu materija u mozgu i živcima;
4) podstiče izmenu gvožđa u krvi;
5) pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;
6) stimuliše rad ćelija i deluje pomlađujuće;
7) pomaže kod izgradnje kostiju;
8) reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, a isto tako i podstiče metabolizam masnih ćelija;
9) jača imunitet i povećava snagu mišića;
10) doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Recept: Kako kiseliti kupus

Potrebno vam je 15kg kupusa / 1 kg soli ili 30kg i 2 kg soli.

 

Priprema:

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “koren”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

Dno bačve posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje delove. Ponekad znam izrendati kupus, posoliti i s takvim izrendanim kupusom puniti plastične vrećice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrećicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bureta i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi (kamen, vrečice s vodom, boce s vodom). Pre stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač (plastični, drvene letvice).

Nakon nekoliko dana treba kupus prekontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sledećim danima skupljati penu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proleća ukoliko ga zbog visoko vrednih sastojaka i finoće pre toga ne potrošite.

Scroll to top